Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Særimner
och SM i Mathantverk 2015

Tack alla ni som besökte oss under dessa tre dagar och välkommen tillbaka.

Vi är väldigt glada över årets Særimner. Ni var många som kom, besökte seminarierna, deltog i debatterna, lyssnade, smakade, träffades och pratade om verksamheter som ni brinner för i era dagliga liv.

I invigningstalet passade Bodil Cornell på att tacka alla mathantverkare för den utveckling som skett och för att alla bidragit till Eldrimners verksamhet som uppnått ett högt anseende.

Årets Særimner hade ett innehållsrikt seminarieprogram. Det var intensivt, det var lärorikt och inspirerande. Det var smalt och brett om vartannat. I nästa nummer av tidningen Mathantverk publicerar vi ett urval från seminarierna och vi kommer också att samla dem på eldrimner.com. Håll utkik där framöver.

Med en jubileumsgala firade vi att det var 20 år sedan Særimner arrangerades för första gången och att Eldrimner fyller 10 år som nationellt resurscentrum för mathantverk. Vilket härligt jubileum det blev.

 

Eldrimner vill också rikta ett stort tack till alla deltagare i årets Öppna SM i Mathantverk och naturligtvis ge våra varmaste gratulationer till pristagarna. Fortsätt ert goda och viktiga arbete och välkommen att tävla igen nästa år!

Öppna SM i Mathantverk 2015 bestod av omkring 450 olika produkter indelade i 38 klasser. Kompetenta och engagerade jurymedlemmar i 17 jurygrupper granskade under en hel dag inkomna tävlingsbidrag i jakten på branschens bästa mathantverksprodukter och framtidens stjärnor. Flest guldmedaljer gick i år till mathantverkare från Jämtlands län,12 guld. Följd av Västerbottens län, 5 guld, och Gävleborgs län, 4 guld.

Tack alla ni som deltog på Særimner och SM i Mathantverk. Tack för den här gången. Nu pustar vi ut och tar nya tag.

 


Eldrimner på Elmia
Lantbruk Djur & Inomgård

Välkommen till Elmia Lantbruk Djur & Inomgård i Jönköping, 21–24 oktober. I Eldrimners monter träffar du mathantverkare som berättar om sina företag och sina erfarenheter. Du får tips och råd om hur det är att arbeta med eget gårdsmejeri och vad som krävs för att börja med slakt på gården.

Besök Elmia och kom till vår monter, B03:61. Vi ser fram emot att få prata förädling, mathantverk och möjligheter. Ställ dina frågor direkt till mathantverkarna och till oss på Eldrimner. Bodil Cornell berättar om Eldrimners utbildningar, kurser och om rådgivning och allt som Eldrimner kan erbjuda.

Det blir mer om gårdsmejerier, slakt och charkuterier på Eldrimners seminarier under de här dagarna, missa inte Seminarieprogrammet i Kongresshuset.

Vi ses!

 


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här