Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Umeå blir platsen för SM i Mathantverk 2016!

Umeå och Väven blir en ny spännande arena för SM i Mathantverk som i år jubilerar och fyller 20 år.

Jurybedömningarna sker inför publik på P5 mitt i Väven, i hjärtat av centrala Umeå, den 7 oktober. Prisutdelningen blir på Vävenscenen den 8 oktober.

Samtidigt som tävlingen avgörs pågår marknaden Smaka på Väven och det kommer även att finnas seminarier och andra aktiviteter för mathantverkare och allmänhet.

SM i Mathantverk har tidigare arrangerats i Östersund, Stockholm, Göteborg och Växjö. Nu har turen kommit till Umeå.

Anmälan öppnar i maj 2016. Håll utkik på eldrimner.com framöver. Mer information är på gång.

 


Finansieringen
för Eldrimner är klar

Länsstyrelsen i Jämtlands län får uppdraget att under perioden 2016–2020 driva ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Eldrimners framtid är därmed säkrad.

Sedan 2005 har Eldrimner varit ett nationellt resurscentrum för mathantverk och nu förlängs projektet till år 2020. Finansieringen kommer dels från regeringen dels via Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

För Eldrimner betyder det att vi kan fortsätta att utveckla mathantverk i Sverige och fortsätta det långsiktiga arbetet med utbildning av mathantverkare, rådgivning, information och erfarenhetsutbyte.

Läs mer om beslutet


Prova på mathantverk

Nyfiken på mathantverk? Prova på-dagarna på Eldrimner är världens chans att testa surdegsbakning, bär-, frukt- och grönsaksförädling, ystning, hantverkscharkuteri och fiskförädling. Boka in 16–17 mars.

Välkommen att prova på mathantverk där du själv väljer om du vill baka knäckebröd, stycka gris, tillverka färskkorv eller leverpastej, filéa fisk och tillaga produkter av fiskfärs. Du kan också pressa bär, göra nektar och mjölksyra grönsaker. I mejeriet ystas ost och där kan du även få göra din egen filmjölk, yoghurt och färskost.

Läs mer om allt som händer på prova på-dagarna på Eldrimner och hur du anmäler dig: Prova på mathantverk     


Aktuella kurser och studieresor

Eldrimner erbjuder inspirerande kurser och studieresor som förmedlar viktig kunskap och skaparglädje till blivande och etablerade mathantverkare i hela landet.

Alla aktiviteter har ett utpräglat företagarperspektiv och fokuserar på hantverkets utveckling. Här finns ett stort utbud av kurser för både nybörjare och proffs.


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här