Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Stort intresse för mathantverk
inom den offentliga sektorn

Eldrimner bjuder in till mathantverksdagar för att diskutera mötet mellan mathantverk och den offentliga gastronomin. Syftet är att det på längre sikt ska serveras mer mathantverk på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen.

Vår turné för mathantverksdagar med temat Mathantverk möter offentlig gastronomi är i full gång och vi har hittills varit i Jämtland, Kalmar, Västernorrland och Stockholm. Snart besöker vi Gotland, 10 mars och Västerbotten, 7 april.

Mathantverksdagarna vänder sig till mathantverkare, kostchefer och kockar från offentliga måltider, kommun- och landstingspolitiker, kommunchefer, kommunalråd, skolchefer, hemkunskapslärare, upphandlare inom kommun och landsting samt andra intresserade.

Erfarenheterna från redan genomförda mathantverksdagar är att det finns ett stort intresse för mathantverk inom den offentliga sektorn. Så ta tillfället i akt alla mathantverkare och kom till mathantverksdagarna för att diskutera hur mathantverk och den offentliga gastronomin kan mötas.

Upphandlingsprocessen upplevs ofta som ett hinder Går det att underlätta upphandlingen så att mathantverkare kan lägga ett anbud till bara ett visst skolkök eller ett kök för äldreomsorgen?

– Det är viktigt att den här dialogen får fortsätta att utvecklas till ett konkret samarbete, säger Bodil Cornell. Gemensamt måste vi hitta vägen framåt så att mathantverket kommer in.


Välkommen
att prova på mathantverk!

Vi har bara några få platser kvar till Eldrimners Prova på-dagar 16–17 mars så passa på att anmäla dig direkt om du vill testa olika förädlingsmetoder för att tillverka mathantverksprodukter.

Onsdag, 16 mars, finns enstaka platser kvar på de här passen: baka surdegsbröd, baka bullar och knäckebröd, tillverka filmjölk, yoghurt och färskost.

Torsdag, 17 mars finns det platser kvar på: baka surdegsbröd, baka bullar och knäckebröd, mjölksyra grönsaker, pressa bärförädla fiskfärstillverka filmjölk, yoghurt och färskost.

Platserna går åt fortare än färska kanelbullar, anmäl dig nu om du vill komma med på årets skönaste prova på-dagar.

Läs mer www.eldrimner.com/prova 

Vi ses!


Mathantverk för nystartare

Eldrimners flaggskepp! Många mathantverksföretag i Sverige har börjat sin bana på just den här utbildningen.

En fem veckor lång grundutbildning som passar dig som vill starta företag och hantverksmässigt producera och sälja ost, charkuterier, bröd, fiskprodukter, marmelad, grönsaksinläggningar med mera.

Mathantverk för nystartare är uppdelad på tre perioder: tre veckor med entreprenörsutveckling, två veckors produktionsteknik inom valt mathantverksområde, en dags studieresa och två dagar praktik på företag.

Du väljer fördjupning inom någon av följande inriktningar: Bär-, frukt- och grönsaksförädling, Bageri, Mejeri, Charkuteri, Fiskförädling.

Läs mer om Mathantverk för nystartare och anmäl dig


Aktuella kurser

Eldrimner erbjuder inspirerande kurser och andra aktiviteter som förmedlar viktig kunskap och skaparglädje till blivande och etablerade mathantverkare i hela landet. Här finns ett stort utbud av kurser för både nybörjare och proffs:


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här