Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Dags att anmäla sig
till SM i Mathantverk!

Förbered dig för årets mathantverkshändelse. I 20 år har Eldrimner tillsammans med mathantverkare arrangerat och utvecklat SM i Mathantverk. Snart är det dags igen och vi är verkligen laddade för årets tävling som den här gången arrangeras i Umeå 7-8 oktober.

Vi har en stor tävling att se fram emot med 44 tävlingsklasser och omkring 400 tävlingsprodukter som ska bedömas. Många guldmedaljer ska delas ut och kanske blir det just du som vinner i år.

Vill du vara med och tävla med dina mathantverksprodukter är det viktigt att du anmäler dig via det här anmälningsformuläret senast 1 september.

Efter tävlingen hålls våra uppskattade bedömingsseminarier som är ett utmärkt tillfälle att få reda på mer om hur juryn arbetat, hur tankegångarna gått och vad som gjort att vinnarprodukterna vann i respektive bransch och klass. Här får du som producent tillfälle att diskutera och få värdefull återkoppling kring dina produkter.

Förutom bedömningsseminarier erbjuder vi ett program med flera aktuella ämnen och intressanta föreläsare som delger sin kunskap baserad på forskning såväl som gedigen erfarenhet. Det blir även en mingelbuffé som skapas av Kulturbageriet i Umeå och många tillfällen att umgås med mathantverkskollegor från hela Norden. Boka din plats till både seminarier och mathantverksmingel.

På programmet:

Fredag 7 oktober, kl. 15-16.30 Varumärkesskydd. Allt fler ord som berör mathantverket blir varumärkesskyddade, idag är till exempel ord som fäbod, bagarens vetesurdeg, bondens surdegsbröd, svenskt mathantverk och genuint mathantverk varumärkesskyddat. En diskussion med Camilla Brandt, varumärkeshandläggare på PRV, Ann-Sofie HenriksonJuridiska Institutionen, Umeå Universitet, Tin Gumuns, Karl Tövåsens Gårdsmejeri och Fäbod samt Robert Schweitz, Annas Hembageri som deltagare.
 

Fredag 7 oktober, kl. 16.30–18. Mathantverk i medvind. Mats-Eric Nilsson tar oss med på en trendspaning in i framtiden. Konsumentens krav på mat förändras ständigt, vilka möjligheter innebär det för mathantverket och hur kan du som mathantverkare med dina värderingar som grund knyta konsumenterna till dig? Mats-Eric är journalist och författare som bland annat varit redaktionschef vid Svenska Dagbladet och chefredaktör för matmagasinet Hunger. Som författare har han profilerat sig med debatt- och reportageböcker om livsmedel och matkvalitet. Hans första bok i ämnet, Den hemlige kocken, gavs ut 2007.
 

Lördag 8 oktober, kl. 8.15–10.00 Diskussion - Att sälja opastöriserad dryckesmjölk - kan det bli möjligt även i Sverige? På flera håll i Europa säljs opastöriserad dryckesmjölk direkt till konsument. Vad behövs för att detta ska bli möjligt även i Sverige? I diskussionen medverkar bland andra Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Anna Catharina Berge från Raw Milk Institute, Michel Lepage, gårdsystningsrådgivare, Kristina Åkermo, veterinär och gårdsmejerist från Oviken Ost i Jämtland samt en representant från Livsmedelsverket.


För alla som reser rekommenderas U&ME Hotel som ligger i direkt anslutning till Väven och tävlingslokalerna. Hotellet har specialpriser under SM i Mathantverk. Rumsbokning görs på www.umehotel.se senast 23 september, använd bokningskod ”Mathantverk” för att erbjudandet ska gälla.

Vi hälsar alla, både tävlande och allmänhet, varmt välkommen till SM i Mathantverk!

 


Höstens alla kurser

Nu är det hög tid att anmäla sig till Eldrimners kurser inom charkuteri, fiskförädling, bageri, mejeri och förädling av bär, frukt och grönsaker. Vi arrangerar kurser i Eldrimners förädlingslokaler i Jämtland och på många platser runt om i landet.

Några tips är nybörjarkursen i senapstillverkning i Skåne och en kurs i Västerbotten som både innehåller fiske och fiskförädling.

Inom gårdsslakt och charkuteri finns det flera kurstillfällen i höst med tyska charkmästare där du får lära dig grunderna för att komma igång med egen tillverkning och försäljning: Gå en grundkurs i oktober där du själv kan ge förslag på vilket köttslag du vill använda eller välj grundkursen i november där vi främst använder griskött.



Våra branscher



Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här