Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Særimner
och SM i Mathantverk 2017

Nu har vi spikat datumen för Særimner och SM i Mathantverk. Vi ses i Jämtland 24-26 oktober.

Nästa år arrangerar vi återigen Særimner. Idé- och kunskapsforumet är den nationella samlingsplatsen för alla som jobbar med mathantverk. Till Særimner kommer mathantverkare, politiskt sakkunniga, trendanalytiker och experter. Programmet för Særimner är i sin linda, men vi vet att temat blir mathantverkets råvaror.

Vi känner oss väldigt entusiastiska och har just kavlat upp ärmarna och börjat planera allt som ska ske nästa höst. Boka in datumen 24-26 oktober redan nu. Særimner är årets viktigaste arrangemang för dig som är mathantverkare eller för dig som vill veta mer om mathantverk.

I samband med Særimner 2017 arrangerar vi produkttävlingen SM i Mathantverk.

 


Nya regler om näringsdeklaration

Från och med 13 december 2016 blir det obligatoriskt med näringsdeklaration på merparten av alla livsmedel.

Reglerna för hur livsmedel ska märkas finns samlade i informationsförordningen, (EU nr 1169/2011) som kom i december 2014. Nu börjar även de nya reglerna kring näringsdeklaration att gälla. Det innebär att det bland annat måste framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten. Vilken information som ska ges till konsumenten beror på hur försäljningen sker.

Livsmedel som undantas är till exempel mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk. Det krävs inte heller näringsdeklaration för livsmedel som säljs på marknader direkt till kund.

Ett första steg till mer kunskap om informationsförordningen är att läsa om märkning av livsmedel på slv.se och ta del av våra länktips om informationsförordningen, märkning av livsmedel.


Vilken kurs passar dig?

Här fyller vi på med nya kurser, seminarier och studieresor under hela december.

För dig som är snabb i vändningarna har vi just nu lediga platser på en bagerikurs i Mariefred med start 4 december. Kursen passar dig som vill lära dig grunderna i riktig hantverksbakning. Du får veta hur man startar och underhåller en surdeg och baka matbröd och kaffebröd med ekologiska råvaror utan tillsatser.

 


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här