Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Prova på mathantverk

Boka 21-23 mars! För dig som längtar efter att få ysta ost, stoppa korv, baka surdegsbröd och mjölksyra grönsaker. Kanske testar du dig redan fram hemma i köket och vill lära dig mer, kanske är mathantverk helt nytt för dig? Nyfiken, nybörjare eller proffs. Alla är välkomna!

Anmäl dig nu till Prova på mathantverk och se fram emot riktigt lärorika dagar fyllda med skaparglädje. Eldrimners branschansvariga guidar dig genom alla aktiviteter.

Sätt ihop ditt schema och välj dina favoritaktiviteter. Du kan välja att komma en dag eller flera. Kombinera olika branscher eller fördjupa dig inom ett område, precis som du önskar. Upplägget ett pass per halvdag gör att du kan testa olika förädlingsmetoder.

Ju tidigare du anmäler dig desto lättare är det att få ihop ditt drömschema. Först till kvarn gäller och vi vet sedan tidigare år att många pass snabbt blir fullbokade!

Till prova på-dagarna kommer Anne Pierre som berättar om sin idé att tilllverka färsk välling, en produkt som tog hem segern i klassen Innovativt mathantverk SM i Mathantverk 2016. Hör hur hon arbetat vidare med produkten och sitt företag. Thorsten LaxvikRafnaslakt delar med sig av sina tankar om köttets kvalitet och om slakt. Få en inblick i vad som driver dem framåt och vad som fick dem att börja med mathantverk.

Så ta med dig vännerna eller bjud dig själv på härliga dagar i Jämtland, fyllda med en massa mathantverk. Du får bland annat baka knäckebröd, röka fisk, göra färskkorv, yoghurt och nektar och kommer härifrån med alldeles egna och oemotståndliga produkter. De flesta äter upp dem på vägen hem!

 


Nyfiken på våra mathantverksdagar

Eldrimners mathantverksdagar lyfter aktuella och för mathantverket viktiga teman. Denna gång har vi valt att fokusera på mathantverkets råvaror. Tanken är att få till ett utbyte mellan råvaruproducenter och vidareförädlare.

De nya mathantverksdagarna är helt enkelt en given plats för möten, kunskapsutbyte och gruppdiskussioner mellan råvaruproducenter och förädlare. Du får bland annat träffa råvaruproducenter och mathantverkare som inspirerar och berättar om samarbetet runt råvaror.

I Jämtland arrangerades nyligen den första mathantverksdagen med det nya temat. En välbesökt dag med många energirika diskussioner om mat och kvalitet.

Nu rullar turnén vidare. Bodil Cornell, verksamhetsledare på Eldrimner besöker Sveriges alla län och den svenska delen av Sápmi tillsammans med kocken Lena Flaten. Nästa stopp blir Blekinge den 13 februari.

Datum för planerade mathantverksdagar våren 2017 hittar du här. Turnén pågår under 2017 och 2018.

Kanske leder mathantverksdagen till nya samarbeten - råvaruproducenten hittar mathantverkare som vill köpa högkvalitativa råvaror och mathantverkaren kan förhoppningsvis hitta den råvara han eller hon söker.


Här finns kurserna!

Drömmer du om en framtid inom bageri, mejeri, charkuteri, fiskförädling eller förädling av bär, frukt och grönsaker bör du definitivt komma till våra kurser. Vi har ett stort utbud av nybörjarkurser från Luleå i norr till Skåne i söder. Vi har även många kurser för dig som redan har kunskaper inom förädling och som vill fortsätta att utvecklas.

Är du bagare och vill lära dig mer om surdeg eller har du planer på att starta eget hantverksbageri är grundkursen med Manfred Enoksson ett tips. Sista anmälningsdag för just den kursen är 27 januari. Hjälp oss att fylla den! Är du intresserad av tillverkning av klassiska hantverkscharkuterier är kursen i Töreboda med Sven Lindauer nästan ett måste. Vi erbjuder också seminarier och föreläsningar inom entreprenörsskap som till exempel vårens seminarier Att sälja mathantverk och Att leda sig själv och andra . Hela utbudet av kurser finns här.


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här