Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Ja till ettårig Yh-utbildning inom mathantverk

I februari gav Yh-myndigheten ett glädjande besked till Eldrimner och Torsta som väntat på att få möjligheten att utbilda bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker.

Det betyder att Eldrimner och Torsta startar en ettårig yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk i augusti. Till årets utbildningsomgång tas 28 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Torsta AB är huvudman och Eldrimner - Nationellt Resurscentrum för Mathantverk genomför utbildningen som består av både teori och praktik.

– Vi har redan genomfört en Yh-utbildning i två års tid och utbildat sammanlagt 41 personer. Nu har utbildningen haft uppehåll i ett år och det känns väldigt positivt att vi får genomföra utbildningen igen. Nu kör vi vidare med full fart, säger Liv Ekerwald, utbildningsledare.

Utbildningen Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist har valbara inriktningar och ger en fördjupad kunskap inom hela tillverkningsprocessen, men också i teoretiska ämnen som livsmedelskemi, HACCP, kalkylering, marknadsföring och försäljning, allt ur ett djupt förankrat mathantverksperspektiv. Hälften av utbildningstiden är förlagd till erfarna mathantverksföretag där du gör praktik och får möjlighet att delta i hela verksamheten.

På torsta.se kan du läsa mer om upplägg, innehåll och ansökan Viktigt datum att hålla koll på är 15 april som är sista anmälningsdag.

 


Inspirationsdag i Sörmland

Sista chansen att komma med på en inspirationsdag för alla som är nyfikna på mathantverk. Välkommen till Thomasgymnasiet i Strängnäs den 16 mars. Där får du prova på att ysta ost och göra din egen yoghurt, tillverka korv, baka ditt eget surdegsbröd eller koka fin marmelad av trädgårdens bär.

Det här är ett unikt tillfälle att testa och utveckla dina kunskaper tillsammans med erfarna mathantverkare. På Inspirationsdagen i Sörmland väljer du själv mellan två olika arbetspass och de produkter du är intresserad av. Flera mathantverkare är på plats, berättar om sina företag och inspirerar. Inga förkunskaper krävs. Det är lite bråttom om du inte redan anmält dig. Sista anmälningsdag är 3 mars. Varmt välkommen till en Eldrimner-aktivitet i Sörmland!


Aktuella kurser,
studieresor och seminarier

Hög tid att boka din plats om du går i utbildningstankar och vill lära dig mer inom bageri, mejeri, fiskföräding, charkuteri och förädling av bär, frukt och grönsaker.

I vår kan du till exempel gå fiskförädlingskurs i Tiraholm och lära dig inläggning och gravning och i Obbola får du prova på att förädla strömming. Inom chark ska du absolut inte missa den här grundkursen: en härligt intensiv femdagarskurs där allt från falukorv till sylta och salami tillverkas.

Ett annat hett tips är fördjupningskursen om hantverksmässig vintillverkning och smaksättning av likörer. Vi har dessutom en helt ny glasskurs i Värmland.

Går du i tankar på att starta företag rekommenderar vi Mathantverk för nystartare. En fem veckor lång grundutbildning för dig som vill jobba hantverksmässigt, producera och sälja. I september drar vi igång den klassiska Eldrimnerkursen och redan nu kan du boka din plats.

Här är hela utbudet av kurser, studieresor och seminarier. Hoppas du hittar din favorit.

 


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här