Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Utbilda dig till mathantverkare

Sök nu om du vill gå en ettårig yrkesutbildning för att kunna jobba professionellt med mathantverk antingen med eget företag eller som anställd. Sista anmälningsdag är 15 april och utbildningsstart är 28 augusti.

Utan att lova för mycket kan vi garantera att ett antal drömmar kommer att både drömmas, realiseras och förverkligas i samband med att du går den ettåriga Yh-utbildningen: Mathantverk: bär-, frukt- och grönsaksförädlare, bagare, charkuterist, mejerist

Du väljer själv vilken bransch du vill utbilda dig inom och lär dig skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du utbildar dig på Eldrimner i Ås utanför Östersund i Jämtland. Här finns moderna förädlingslokaler: bageri, mejeri, charkuteri och ateljé för förädling av bär-, frukt- och grönsaker. Du gör praktik hos erfarna mathantverkare som väljs utifrån de mål du har med utbildningen.

Förkunskapskrav är gymnasieutbildning eller likvärdig kompetens. Yh-utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Torsta AB är utbildningsanordnare och Eldrimner genomför utbildningen.

Anmäl dig nu, 15 april är sista anmälningsdag, här finns formuläret: torsta.se 

Du får gärna tipsa om den här Yh-utbildningen om du känner någon som vill bli mathantverkare.

 


Låt dig inspireras! Nu kommer vi till Norrbotten och Värmland.

Är du nyfiken på mathantverk? Då kan Eldrimners inspirationsdagar vara nåt för dig. Missa inte tillfället att få ysta ost och göra din egen yoghurt, tillverka korv, baka ditt eget surdegsbröd eller koka marmelad av trädgårdens bär. Välj själv vad du vill prova på.

Kom till inspirationsdagarna som vi arrangerar på flera olika platser i Sverige. Här kan du läsa mer om upplägget och anmäla dig till Jokkmokk, den 27 april och Karlstad den 18 maj. Vi har nya inspirationsdagar på gång på andra orter efter sommaren.

På inspirationsdagarna får du som gillar att göra mat från grunden utan tillsatser ett unikt tillfälle att prova på, testa och utveckla dina kunskaper. Flera mathantverkare är på plats och guidar dig genom dagen, berättar om sina företag och inspirerar.

Hoppas vi ses! Varmt välkommen!

 


Sök bland våra
kurser och utbildningar

Här finns kurser, seminarier och studieresor för dig som redan är i mathantverksbranschen men vill utöka din kompetens – och för dig som är helt ny.

Just nu söker vi fler kursdeltagare till nybörjarkursen i Obbola, Västerbotten, där du lär dig hantera och förädla strömming på Gamla Salteriet. Bli proffs på filetering, skinndragning och förädla fisk genom olika inläggningar och gravningar i en unik skärgårdsmiljö.

Vi har en alldeles ny charkuterikurs i vår med Tobias Karlsson på Eldrimner

Vi kan också tipsa om lediga platser på den omtyckta kursen i tunnbrödbakning med Nik Märak. Fullsatta kurser både i Mariefred och på Tjörn. Snart kommer Nik till bageriet LOKAL i Kumla. Missa inte det.

Vi tycker att livsmedelssäkerhet, livsmedelskontroll och lagstiftning är viktiga områden och i år erbjuder vi kurser om vilka lagar och förordningar som berör mathantverkare.

Sök nu, kort tid kvar gäller för seminariet Bokföring och prissättning, ett halvdagsseminarium/webbinarium som du kan koppla upp dig via länk och följa hemifrån.

Det och mycket mer erbjuder vi. Ta en titt här.


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här