Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Særimner, tre dagar av inspiration

Sveriges största forum för alla mathantverkare, Særimner, 24-26 oktober. Seminarier, diskussioner, mingelgala, SM i Mathantverk, nätverk, trendspaning, branschträffar och råvarutorg.

Säkra dina biljetter och boka in dig till Særimner på Åre Copperhill Mountain Lodge, 24-26 oktober. Ett axplock ur programmet: Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Magnus Nilsson, Fäviken magasinet, Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och Årets Kvinna 2016.

I år är temat för Særimner mathantverkets råvaror som också har varit ett genomgående tema i Mathantverksturnén runt om i landet och Særimner blir en naturlig och viktig mötesplats mellan mathantverkare och råvaruproducenter.

Låt dig inspireras av seminarier som: 
Tång - Den nya superråvaran
Fäviken, där råvaror står i centrum 
Positiva bakterier
Mathantverkaren är en planetskötare
Mjölksyrning - Gammaldags mathantverk i modern tid
Rågbrödskvalitét och surdeg

Programöversikt Særimner 2017

 


SM i Mathantverk 2017

Välkommen till Öppna SM i Mathantverk 2017. I över 20 år har Eldrimner tillsammans med mathantverkare arrangerat och utvecklat SM i Mathantverk. Nu öppnar vi för anmälan till årets produkttävling.

Årets tävling avgörs under Særimner i Åre på Copperhill Mountain Lodge med jurybedömningar 24 oktober och prisutdelning 25 oktober. Du kan se fram emot en spännande tävling med omkring 400 produkter och 50 tävlingsklasser.

Öppna SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige och övriga Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Sista anmälningsdag är 22 september.

Välkommen att tävla med dina produkter!
 


Mathantverk för nystartare

Nu förlänger vi anmälningstiden för Eldrimners grundutbildning i hantverksmässig livsmedelsförädling. Anmäl dig idag.

Mathantverk för nystartare hjälper dig som vill bli mathantverkare i ditt planeringsarbete för en företagsstart och den kommande verksamheten. En prisvärd kurs i fem veckor som ger dig kunskaper inom livsmedelskemi, livsmedelsmikrobiologi, livsmedelslagstiftning, HACCP, finansiering, ekonomi, marknadsföring, försäljning och förädlingslokaler. Du lär dig produktionsteknik på de praktiska kurser i hantverksmässig livsmedelsförädling som också ingår. 

Start 11 september och slut 17 november. Utbildningsveckorna ges i block om 1–2 veckor i taget. Grundutbildning nystartare

 


Boksläpp

I Sverige finns i dag flera tusen mathantverksföretag och det startar ständigt nya. För att hitta till alla dessa mathantverksföretag och gårdsbutiker har Eldrimner tagit fram en tryckt kartbok och en digital guide, Din vägvisare till Sveriges mathantverk.

Den tryckta kartboken innehåller 150 reportage om mathantverk och mathantverkare samt länskartor med en ”nål” för respektive företag. Totalt presenteras 1 600 företag. Boken släpps 29 juni. Boksläpp på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm och hos Eldrimners mathantverksrespresentanter runt om i landet. Boken går att beställa på eldrimner.com.

Appen är till för konsumenter, restauratörer och andra intresserade som vill hitta till alla  mathantverksprodukter, över hela landet. Appen heter kort och gott Mathantverk – Eldrimner och finns tillgänglig på App Store och Google Play från 29 juni. Du kan ladda ner den på både telefon och läsplatta.

 


Aktuella kurser och studieresor

Nu är det hög tid att ansöka till kurserna som startar i augusti 2017 och vi har många lediga platser på höstens kurser. Fortsätt att anmäla er!

Unna dig en kurs, studieresa eller utbildning inom mathantverk. Eldrimner har ett stort utbud av nybörjarkurser för dig som är på gång och kompetenshöjare för dig som redan jobbar med mathantverk.

I augusti erbjuder vi kursen Egna mjölkanalyser för hantverksmejerister som vill lära sig testa mjölkkvaliteten på gården eller i mejeriet genom att odla bakterier och göra egna analyser som kan fungera som komplement till andra analyser och kontroller i egenprogrammet.

För dig som har planer på att starta försäljning av lammköttlådor kommer kursen på Lindås Lamm i Värmland att vara till stor hjälp.

Vi bjuder in till en fiskförädlingskurs i Mosebacke matstudio med Jens Linder, erfaren kock och matjournalist. Jens lär bland annat ut klassiska förädlingstekniker som att grava, rimma och att lägga in sill.

Det och mycket mer! Kolla in alla våra 28 aktiviteter!

Eldrimner önskar alla en riktigt glad sommar! ☼

 Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här