Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Anmäl dig till 2017 års Særimner

Tema för årets mässa är råvaror eftersom de är förutsättningen för mathantverk med hög kvalitet. Den 24 -26 oktober samlas mathantverkare, producenter, makthavare och journalister på Sveriges största mötesplats för mathantverkare, Særimner. Den här gången i Åre på Copperhill Mountain Lodge. Anmäl dig senast den 22 september.

I år gästas mässan av legendariske CARLO PETRINI som grundade den världsomspännande Slow Food rörelsen. Hans passion och visioner för lokal, hållbar och traditionell mat har under de senaste trettio åren spridits över världen och gjort honom mycket inflytelserik.

Läkaren och professorn AGNES WOLD möter du också på årets Særimner. Hon är en av de främsta svenska forskarna inom bakteriologi och allergier, men har också gjort sig känd för sin kamp mot både bacillskräck och den massiva manliga dominansen i den svenska universitetsvärlden.

Stjärnkocken MAGNUS NILSSON från restaurangen Fäviken Magasinet är också på Særimner. Han berättar om hur hans tvåstjärniga restaurang arbetar med mathantverk och råvaror från lokala producenter.

Utöver att lyssna på dessa tre personer har du på Særimner chansen möta kollegor, att förkovra dig och inspireras av alla våra övriga seminarier. Du hittar hela programmet på eldrimner.com/saerimner


SM i Mathantverk 2017

Årets Öppna SM i Mathantverk avgörs under Særimner i Åre med jurybedömningar den 24 oktober, prisutdelning 25 oktober och bedömningsseminarium 26 oktober. I år finns hela 50 tävlingsklasser och nytt för i år är att det även går att tävla i jästa drycker. Här kan du se alla tävlingsklasser.

I Öppna SM i Mathantverk får producenter i Sverige och i övriga Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt tävla. Sista anmälningsdag är 22 september.

Välkommen att anmäla dina produkter!


Eldrimner hjälper dig hitta mathantverkare

I Sverige finns i dag flera tusen mathantverksföretag och det startar ständigt nya. För att fler ska hitta dessa har Eldrimner tagit fram en tryckt kartbok och en digital guide.

Den tryckta kartboken innehåller 150 reportage om mathantverk och mathantverkare samt länskartor. Totalt presenteras 1 600 företag. Boken finns att köpa hos Eldrimners mathantverksrepresentanter runt om i landet. Här hittar du din lokala återförsäljare.

mathantverk.se hittar du den digitala vägvisaren till mathantverksföretag över hela landet.


Mathantverksdagar längs norrlandskusten i september

I början av september har Eldrimner mathantverksdagar både i Västernorrland och i Gävleborg. Den 6 september finns vi vid Bruksgodset i Arnäsvall och den 7 september på Restaurang Sjömärket i Jättendal.

Syftet med mathantverksdagarna är att skapa en mötesplats mellan mathantverkare och råvaruproducenter och du får träffa inspirerande personer från olika branscher.

Här finns detaljerat program för mathantverksdagen i Västernorrland på Bruksgodset i Arnäsvall och för mathantverksdagen i Gävleborg i Jättendal.

Sista anmälningsdag är den 27 augusti. Välkommen med din anmälan!

 


Eldrimner inspirerar i Norrbottens och Jönköpings län

Du som är nyfiken på olika sorters mathantverk ska inte missa Eldrimners inspirationsdagar. Då kan du få ysta ost och göra din egen yoghurt, tillverka korv, baka ditt eget surdegsbröd eller koka marmelad av trädgårdens bär. Välj själv vad du vill prova på.

Anmäl dig och kom till inspirationsdagarna som vi arrangerar runt om i Sverige; i höst i Piteå den 21 september och i Gislaved den 3 oktober.

 


Fortfarande platser kvar på höstens utbildningar

Eldrimner har även under hösten ett gediget utbud av utbildningar för dig som mathantverkare som vill kompetensutvecklas eller inspireras.

Den här veckan är det sista chansen att söka Eldrimners fem veckor långa grundutbildning i hantverksmässig livsmedelsförädling, som startar den 11 september.
– Det är bara en sak jag ångrar när det gäller utbildningen, säger Kristina Forss som driver Lövnäsgården i Malgomaj och som gick grundutbildningen för två år sedan, och det är att jag inte gick den tidigare.
Välkommen med din anmälan – eller tipsa någon du tror vill gå utbildningen.

I augusti erbjuder vi kursen Egna mjölkanalyser för hantverksmejerister som vill lära sig testa mjölkkvaliteten på gården eller i mejeriet genom att odla bakterier och göra egna analyser som kan fungera som komplement till andra analyser och kontroller i egenprogrammet. Det finns också möjligheter att lära sig mer om livsmedelssäkerhet, både inom slakt och inom mejeri.

För dig som har planer på att starta försäljning av lammköttlådor kommer kursen på Lindås Lamm i Värmland att vara till stor hjälp.

Det finns också möjlighet att gå kurs i hantverksbakning i Värmland på Björkaholms Bakarstuga med bagarmästaren Konstantin Messmer. Du får baka både med jäst och med surdeg, kaffebröd och matbröd, med mjöl utan tillsatser och med ekologiska råvaror.

Under hösten erbjuder vi också kurser ibland annat tunnbrödsbakning, ölbryggning, ystning och chark- och fiskförädling. Se hela kursutbudet på eldrimner.com/utbildning

 


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här