Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Anmäl dina produkter till SM i mathantverk

Årets Öppna SM i Mathantverk avgörs under Særimner i Åre med jurybedömningar den 24 oktober, prisutdelning 25 oktober och bedömningsseminarium 26 oktober. I år finns hela 50 tävlingsklasser och nytt för i år är att det även går att tävla i jästa drycker. Här kan du se alla tävlingsklasser.

I Öppna SM i Mathantverk får producenter i Sverige och i övriga Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt tävla. Sista anmälningsdag är 22 september.

Välkommen att anmäla dina produkter!

Frågor: aleksandra@eldrimner.com , 010-225 33 57


Anmäl dig till 2017 års Særimner

Tema för årets mässa är råvaror eftersom de är förutsättningen för mathantverk med hög kvalitet. Den 24 -26 oktober samlas mathantverkare, producenter, makthavare och journalister på Sveriges största mötesplats för mathantverkare, Særimner. Den här gången i Åre på Copperhill Mountain Lodge. Anmäl dig senast den 22 september.

I år gästas mässan av legendariske CARLO PETRINI som grundade den världsomspännande Slow Food rörelsen. Hans passion och visioner för lokal, hållbar och traditionell mat har under de senaste trettio åren spridits över världen och gjort honom mycket inflytelserik.

Läkaren och professorn AGNES WOLD möter du också på årets Særimner. Hon är en av de främsta svenska forskarna inom bakteriologi och allergier, men har också gjort sig känd för sin kamp mot både bacillskräck och den massiva manliga dominansen i den svenska universitetsvärlden.

Stjärnkocken MAGNUS NILSSON från restaurangen Fäviken Magasinet är också på Særimner. Han berättar om hur hans tvåstjärniga restaurang arbetar med mathantverk och råvaror från lokala producenter.

Utöver att lyssna på dessa tre personer har du på Særimner chansen möta kollegor, att förkovra dig och inspireras av alla våra övriga seminarier. Du hittar hela programmet på eldrimner.com/saerimner


Ny handbok i biologi och kemi

Eldrimner har nu gett ut en handbok för mathantverkare om kemi och biologi. Den ingår i vår serie handböcker. Boken är tänkt att ge ökad förståelse för råvaror och förädlingsprocesser som mathantverkare har nytta av vid framställning av olika produkter.

Boken har skrivits och illustrerats av Bo Furugren. Han är doktor i kemi vid SLU och har även studerat vid Konsthögskolan. Han har tidigare skrivit flera andra läroböcker i kemi och har även specialstuderat och skrivit och illustrerat flera böcker om hästar.

Bo Furugren menar att allt i mat är kemi och biologi och att kunskaper i dessa ämnen kan leda till att livsmedel, livsmedelshantering och matlagning får nya dimensioner och blir lite mer spännande.

Kemi & Biologi för mathantverkare kommer att användas som kurslitteratur vid Eldrimners utbildningar och kurser.

Boken, precis som våra tidigare handböcker, kan beställas via vårt beställningsformulär.


Mathantverksturnén rullar vidare

Under hösten fortsätter Eldrimners mathantverksturné till Gotland, Sörmland, Stockholm, Skåne och Halland.

Syftet med mathantverksdagarna är att skapa en mötesplats mellan mathantverkare och råvaruproducenter och du får träffa inspirerande personer från olika branscher.

Här finns detaljerade program och anmälningsinstruktioner:

Gotland, 5 oktober, Lummelundagrottan, Visby

Södermanland, 11 oktober, Bålsnäs gård, Katrineholm

Stockholm, 12 oktober, Norrtelje brenneri, Norrtälje

Skåne, 8 november, Harastorp gästabud, Färlöv

Halland, 9 november, Skårs gård, Fjärås

 


Eldrimner inspirerar i Norrbottens och Jönköpings län

Du som är nyfiken på olika sorters mathantverk ska inte missa Eldrimners inspirationsdagar. Då kan du få ysta ost och göra din egen yoghurt, tillverka korv, baka ditt eget surdegsbröd eller koka marmelad av trädgårdens bär. Välj själv vad du vill prova på.

Anmäl dig och kom till inspirationsdagarna som vi arrangerar runt om i Sverige; i höst i Piteå den 21 september och i Gislaved den 3 oktober.

 


Meddela om du ändrar adress
Mejla lisa@eldrimner.com så vi har rätt uppgifter till dig, om du ändrar postadress eller mejladress.
 

Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här