Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

God Jul och Gott Nytt Mathantverksår

Vi lämnar ett späckat år bakom oss - inte minst med Særimner. Nu ser vi fram emot ett spännande mathantverksår 2018. Ha en riktigt trevlig Jul och nyår. Jag hoppas se er alla under nästa år här på Eldrimner, på kurser, på Mathantverksdagar och Inspirationsdagar runt om i landet - och naturligtvis på SM i mathantverk 2018. /Bodil


Kartboken trycks i ny upplaga

Eldrimners kartbok Vägvisaren till Sveriges mathantverk håller på att uppdateras och trycks i ny upplaga under våren 2018. Om vi saknar bild för just ditt företag eller om några uppgifter behöver ändras vill vi att du mejlar ändringarna till aksel@eldrimner.com senast den 31 januari 2018.


Julklappstips från Eldrimner

Tunnbrödskurs i Mariefred, 21 januari
Här är kursen för den som vill lära dig mer om tunnbrödsbakning. Kursledare är inspirerande Nik Märak som är erfaren tunnbrödbagerska som bland annat undervisar på Medborgarskolan och arbetar på Vintervikens trädgårdscafé i Stockholm.  Kostnad: 1000:- + moms. Anmälan och mer information finns här: Tunnbrödskurs i Mariefred

Inspirationsdag i Hallsberg, Örebro län, 6 februari
Under den här dagen får du prova på olika former av mathantverk. Ysta ost och göra din egen yoghurt, tillverka korv, baka ditt eget surdegsbröd och koka fin marmelad av trädgårdens bär. Anmälan och mer information finns här: Inspirationsdag i Hallsberg

Prova på i Ås, 20 - 22 mars
Under tre dagar i Eldrimners lokaler i Ås får du chans att förkovra dig i mathantverk; från surdegsbakning till glasstillverkning. Du väljer ett pass per halvdag, vilket gör att du kan testa flera olika sorters mathantverk under dagarna. Anmälan och mer information finns här: Inspirationsdagar i Ås


Mathantverksturnén fortsätter

Eldrimners mathantverksturné fortsätter. I alla län håller vi seminarier om råvarans betydelse för mathantverket. Du får mer information och kan anmäla dig via ditt läns länk:

Västra Götaland, 1 februari, Wrågården  
Östergötland, 21 februari, Herrsäter Gård
Uppsala, 22 februari, Salnecke Slottscafé, Ost och Deli
Dalarna, 14 mars, Muddus
Västmanland, 15 mars, Hem till gården
Sörmland, 12 april, Båltsnäs gård 


Hjälp Sveriges Gårdsmejerister med undersökning om kostnader! (Svara senast 19 december)

Sveriges Gårdsmejerister (SGM) håller på med undersökning för att sammanställa information om det totala kostnadstrycket för livsmedelskontroll fördelat på myndighetskontroll och privata standarder. Informationen kommer att användas som underlag i en skrivelse av SGM i arbetet att minska onödiga kostnader för mindre mejerier, detta förslagsvis genom att få bort kravet om IP-certifiering om man säljer till fler än 5 butiker.

Enkäten har 10 frågor och tar någon minut att fylla i. Enkäten är helt anonym och kan inte spåras till er personligen. Var snälla och fyll bara i enkäten en gång per företag. Ni som varken har kontroller från livsmedelsverket eller någon ekologisk- eller IP-certifiering ber vi fylla i enkäten ändå för att den ska visa så rättvis statistik som möjligt.

Enkäten hittar du här: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc3L8RPz-KneQSEhL…/viewform


Meddela om du ändrar adress

Mejla lisa@eldrimner.com så vi har rätt uppgifter till dig, om du ändrar postadress eller mejladress.


Kompetensutveckla dig eller dina anställda på någon av vårens alla kurser

Vårens kursutbud finns nu på eldrimner.com/utbildning. Vissa kurser börjar redan bli fulltecknade så passa på att anmäla dig redan idag.


Våra branscherEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här