Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Hoppas vi ses i Malmö!

Den 17 – 18 oktober träffas mathantverkare från hela Norden i Malmö för att tävla med sina produkter, inspireras och träffa likasinnade. Förutom tävlingen blir det seminarier, middag och möjligheter till studiebesök. Läs mer via eldrimner.com/sm

Alla är välkomna till Slagthuset för att besöka tävlingen!


Upplev det skånska mathantverket under SM

Under SM-dagarna ordnar Smaka på Skåne, tillsammans med andra aktörer, aktiviteter, utflykter och seminarier. 
Utbudet uppdateras kontinuerligt på deras sajt.


Bageriseminarier under SM-dagarna

På torsdag morgon den 18 oktober hålls två föreläsningar i Slagthuset i Malmö.

9.00-9.45 Årets skörd av kultursorter och kvalitetssäkring när du handlar spannmål direkt från odlare
Vad ska du tänka på när du köper hel säd direkt från odlare och hur ska du som odlare ta hand om din skörd på bästa sätt för hantverksbagaren? Caroline Lindö berättar om Eldrimners kommande riktlinjer för kvalitetssäkring gällande mögeltoxiner vid spannmålshandel mellan odlare och bagare. Magnus Nyman Lindö berättar om årets skörd och kultursorternas fördelar vid torka.

10.00-10.45 Varför ska du odla, baka och äta ekologiska kultursorter?
Hans Larsson, växtförädlare på SLU och grundare av föreningen  Allkorn berättar och ger dig argument att ta med hem till kunderna.

Mer om SM och föreläsningarna


Träffa Slow Food på SM

Under SM i Malmö finns representanter för den världsomspännande Slow Food-rörelsen på plats. 
Torsdagen den 18 oktober, 8.30 - 10, kan du träffa representanter från Slow food i Italien och Norden. Vi bjuder på morgonkaffe och provsmakning av produkter.

Mer information om Slow Food-träffen.

Anmälan per mail till annigun.wedin@telia.com Telefon: 070-694 64 46


Presentation av de "nya" mejeririktlinjerna under SM

Torsdagen den 18 oktober, 9.00 - 10.30 kommer de uppdaterade branschriktlinjerna att presenteras. Välkomna till detta tillfälle då Ida Olofsson och Birgitta Sundin presenterar riktlinjerna, berättar om de undantag rörande provtagning som beviljats och svarar på frågor. 

Läs mer  eller kontakta Birgitta, birgitta@eldrimner.com eller 010-225 33 74.


Missa inte Mathantverksdagarna!

Under Eldrimners nya mathantverksturné möter turismen mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.

Läs mer om och anmäl dig till träffen i just ditt län via länkarna nedan:

2 oktober, Eldrimner, Ås, Jämtland

10 oktober, Hem till gården, Västerås, Västmanlands län

11 oktober, Hjulsjö 103, Hällefors, Örebro län

24 oktober, Gula industrihuset, Stallarholmen, Södermanlands län

25 oktober, Prima Gård, Fårösund, Gotlands län

12 november, Tiraholms Fisk, Unnaryd, Hallands län

13 november, Rudenstams Bär & Frukt, Huskvarna, Jönköpings län


Möt Eldrimner på Elmia Lantbruk

Eldrimner kommer att vara med på mässan Elmia Lantbruk i Jönköping den 24 - 26 oktober. Eldrimner kommer tillsammans med mathantverkarna Leif Jonsson, Görviks gårdskött och charkuteri och Tor Norrman, Skärvångens bymejeri att finnas på mässan för att möta och inspirera råvaruproducenter till att börja förädla sin råvara. 

I montern kan du:
* Se hur mathantverk blir till när mathantverkare framträder på lilla scenen.
* Få veta mer om Eldrimners utbildningar.
* Du kan diskutera med och få rådgivning av erfarna mathantverkare. (Rådgivning till såväl den som står i begrepp att starta samt mathantverksföretagare.)
* Eldrimner erbjuder ett seminarium varje dag där du kan lyssna till våra mathantverkare och inspireras. Du får veta mer om mathantverkarens vardag, hur råvaror kan förädlas till ett högre försäljningsvärde samt provsmaka deras produkter. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Eldrimners Elmia-program


Inspireras i Köping - eller tipsa kunder, vänner och bekanta

Den som vill lära sig tillverka riktig mat från grunden har chansen när Eldrimner bjuder in till inspirationsdag på Restaurangskolan Culinaren i Köping på Folkets hus, Västmanland, den 25 oktober.

Under dagen får deltagarna prova på olika former av mathantverk; ysta ost och göra yoghurt med den prisbelönta mejeristen Annika Schrewelius, baka bröd med bagerilandslagets Sara Fjärrstrand, som nu jobbar på Kopparlundens bageri. Deltagarna kan också få göra korv med den fd rektorn Hans ”Dalakorv” Barksjö som nu tillverkar hantverksmässig korv i det egna företaget eller koka sylt och marmelad med Monika Naess som driver företaget Finessserna som specialiserat sig på bärförädling från ekologiska råvaror eller frukt och bär från trakten.

Deltagarna väljer själv mellan två olika arbetspass och produkter. Kostnaden är 1200kr + moms. Fika och lunch ingår.

Tipsa gärna de som kan vara intresserade! (Här finns ett Facebook-evenemang att dela.)

Anmälan och mer information


Certifiera dina produkter

Nu finns uppdaterade kritierier för Eldrimner Certifierat Mathantverk, som är en en certifiering som Eldrimner har tagit fram tillsammans med mathantverkare i Sverige.

Vill du certifiera dina produkter? Läs mer här eller kontakta christina@eldrimner.com


Följ med på ostresa till Asturien

Ystningsresan 2019 går till Ostens land. Så kallas nämligen Asturien, belägen mellan Atlantkusten i norr och Cantabriabergen i söder, en av Europas betydande osttillverkande regioner; ”one of the european hotspots for artisan cheesemaking.”

Provinsen är hemvist för drygt 40 olika ostsorter, bland annat den berömda Cabrales, en ursprungsskyddad blåmögelost som lagras i naturliga grottor. Dit går ett av våra besök. Andra ostar vi kommer att bekanta oss med är Gamoneu, Afuega'l Pitu, Casín, Beyos m.fl. Turism och osttillverkning, det regionala utvecklingscentret Valnalon, ciderhus utgör andra ämnen och stopp på resan. Tolkning sker till engelska.

Vi flyger från Arlanda måndag eftermiddag och återkommer fredag, tidig eftermiddag.  

Välkommen att följa med!

Datum 25 februari –  1 mars
Plats Asturien, Spanien
Kostnad 9 000 kr exkl. moms varav anmälningsavgift 500 kr exkl. moms. Priset inkluderar flygresa, boende och helpension.
Sista anmälningsdag 16 december. Bindande anmälan.
Kontakt birgitta@eldrimner.com

Mer information och anmälningsformulär


Upplev polsk fiskförädling och småskaligt yrkesfiske i hav och sjö 

I mars 2019 arrangerar Eldrimner en resa till norra Polen för att studera fiskförädling och småskaligt yrkesfiske. Resan tar sin start i Gdynia, som är en del av det historiskt intressanta trestadsområdet bestående av Gdansk-Gdynia-Sopot, belägget i Gdanskbukten. Efter att ha bekantat oss med den regionala matkulturen reser vi vidare mot Kasjubien, som är ett sjörikt område väster om Gdansk där kasjubierna bedrivit fiske i generationer. Därefter går resan återigen mot östersjökusten för besök hos fiskare och fiskförädlare. Med på resan deltar Iwona Slojka, researrangör med mångårig erfarenhet av Polen.
Vi kommer att titta på:

  • hur det lokala fisket bedrivs
  • vilka förädlade produkter som framställs
  • vilka redskap de polska yrkesfiskarna använder
  • vilka förädlingslokaler och vilken utrustning som används i produktionen
  • vilka regelverk som gäller och hur de tillämpas vid fiske och förädling

​Datum 25 mars - 30 mars 
Plats Polen 
Kostnad 7500 kr + moms (Priset inkluderar båtresa med hyttplats tur och retur från Karlskrona - Polen, resor mellan studiebesöken i buss och boende med helpension i tvåbäddsrum.)
Sista anmälningsdag 30 november
Kontakt bengt-ake@eldrimner.com

Mer information och anmälningsformulär


Mathantverkskurs i höst eller i vår? 

Snabbaste sättet att få veta vilka kurser som Eldrimner ger är att kolla eldrimner.com/utbildning 
Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här