Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Tack till alla som deltog i SM i Mathantverk!

Vi på Eldrimner är glada att över att så många var med i tävlingen eller kom och besökte evenemanget i Malmö. Vi hoppas att du tycker att det var givande.

Alla tävlande att få juryns poängbedömning och motiveringar skickade per post inom tre veckor. Mer information om SM, medaljer, vinnare finns på Eldrimners SM-sida.
(Har du problem med att öppna länken kan du kopiera och klistra in den här i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/evenemang/41558.sm_i_mathantverk_2018.html )

 


Turnén med Mathantverksdagar fortsätter genom landet

Under Eldrimners mathantverksturné möts den här gången besöksnäringen och mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.

Här är den kommande turnéplanen:

 • 12 november, Tiraholms Fisk, Unnaryd, Hallands län
 • 13 november, Rudenstams Bär & Frukt, Huskvarna, Jönköpings län
 • 30 januari, Bergmans Fisk & Villt, Vilhelmina, Västerbottens län
 • 31 januari, Alterhedens rabarberi, Norrbottens län
 • 20 februari, Sahlins struts, Borlänge, Dalarnas län
 • 21 februari, Kulinarika, Värmland
 • 13 mars, Hallongården, Skåne
 • 14 mars, Askunga Dovvilt, Blekinge
 • 3 april, Ingebo hagar, Kalmar län
 • 4 april Sussies café, Kronobergs län

Här kan du läsa mer, anmäla dig och få inspiration från kollegor.

(Har du problem med att öppna länken kan du kopiera och klistra in den här i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46012.mathantverksdagar-_turism.html )


Följ med på ostresa till Asturien

Ystningsresan 2019 går till Ostens land. Så kallas nämligen Asturien, belägen mellan Atlantkusten i norr och Cantabriabergen i söder, en av Europas betydande osttillverkande regioner; ”one of the european hotspots for artisan cheesemaking.”

Provinsen är hemvist för drygt 40 olika ostsorter, bland annat den berömda Cabrales, en ursprungsskyddad blåmögelost som lagras i naturliga grottor. Dit går ett av våra besök. Andra ostar vi kommer att bekanta oss med är Gamoneu, Afuega'l Pitu, Casín, Beyos m.fl. Turism och osttillverkning, det regionala utvecklingscentret Valnalon, ciderhus utgör andra ämnen och stopp på resan. Tolkning sker till engelska.

Vi flyger från Arlanda måndag eftermiddag och återkommer fredag, tidig eftermiddag.  

Välkommen att följa med!

Datum 25 februari –  1 mars
Plats Asturien, Spanien
Kostnad 9 000 kr exkl. moms varav anmälningsavgift 500 kr exkl. moms. Priset inkluderar flygresa, boende och helpension.
Sista anmälningsdag 16 december. Bindande anmälan.
Kontakt birgitta@eldrimner.com

Mer information och anmälningsformulär


Upplev polsk fiskförädling och småskaligt yrkesfiske i hav och sjö 

I mars 2019 arrangerar Eldrimner en resa till norra Polen för att studera fiskförädling och småskaligt yrkesfiske. Resan tar sin start i Gdynia, som är en del av det historiskt intressanta trestadsområdet bestående av Gdansk-Gdynia-Sopot, belägget i Gdanskbukten. Efter att ha bekantat oss med den regionala matkulturen reser vi vidare mot Kasjubien, som är ett sjörikt område väster om Gdansk där kasjubierna bedrivit fiske i generationer. Därefter går resan återigen mot östersjökusten för besök hos fiskare och fiskförädlare. Med på resan deltar Iwona Slojka, researrangör med mångårig erfarenhet av Polen.
Vi kommer att titta på:

 • hur det lokala fisket bedrivs
 • vilka förädlade produkter som framställs
 • vilka redskap de polska yrkesfiskarna använder
 • vilka förädlingslokaler och vilken utrustning som används i produktionen
 • vilka regelverk som gäller och hur de tillämpas vid fiske och förädling

​Datum 25 mars - 30 mars 
Plats Polen 
Kostnad 7500 kr + moms (Priset inkluderar båtresa med hyttplats tur och retur från Karlskrona - Polen, resor mellan studiebesöken i buss och boende med helpension i tvåbäddsrum.)
Sista anmälningsdag 30 november
Kontakt bengt-ake@eldrimner.com

Mer information och anmälningsformulär


Har du ändrat adress?

Mejla lisa@eldrimner.com så vi har rätt mejladress och postadress till dig.


Branschriktlinjerna för hantverksmejerister finns nu att köpa eller ladda ner

De uppdaterade riktlinjerna för hantverksmejerister går nu både att ladda ner och beställa från Eldrimner. De är nu uppdaterade och slutbedömda av Livsmedelsverket och de utgör en god grund för det egna HACCP-arbetet. Förutom uppdateringar innehåller de nya riktlinjerna även nya avsnitt och helt omarbetade delar. Mejeriiktlinjerna finns att ladda ner och går också att köpa via Eldrimner
(Har du problem med länken kan du kopiera och klistra in denna länk i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/31901.titlar.html)


Dags för kompetensutveckling?

Hela Eldrimners kursutbud finns via eldrimner.com/utbildning Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här