Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

God Jul och Gott Nytt Mathantverksår!

Nu står julen för dörren och skulle jag önska ett alldeles särskilt mathantverk att festa på i jul, så är det den kombucha som Klara, som gick Eldrimners yrkeshögskoleutbildning 2017/18 gjorde till slutexamen. Den var smaksatt med havtorn och var bara fantastisk! Döm om min förvåning, just när jag skriver detta, ringer min son från Stockholm upp mig och frågar: Vet du vad kombucha är? Det har jag börjat göra. Ska han möjligen ta med lite till jul? Nog kan vi väl tala om fermenteringsboom!

Hoppas ni mathantverkare också får lite möjlighet att njuta av ert bästa mathantverk i jul. Hoppas ni säljer riktigt bra i julhandeln, att ni inte är helt utslitna på julafton och att ni kanske kan ta det lite lugnare i mellandagarna för att vila upp er inför nästa spännande mathantverksår! 

 


Turnén med Mathantverksdagar fortsätter under 2019

Under Eldrimners mathantverksturné möts den här gången besöksnäringen och mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.

Här är den kommande turnéplanen:

  • 30 januari, Bergmans Fisk & Villt, Vilhelmina, Västerbottens län
  • 31 januari, Alterhedens rabarberi, Norrbottens län
  • 20 februari, Sahlins struts, Borlänge, Dalarnas län
  • 21 februari, Kulinarika, Värmland
  • 13 mars, Hallongården, Skåne
  • 14 mars, Askunga Dovvilt, Blekinge
  • 3 april, Ingebo hagar, Kalmar län
  • 4 april Sussies café, Kronobergs län
  • 8 maj Västernorrlands län
  • 9 maj Lillbabs Caffär, Järvsö, Gävleborgs län

Här kan du läsa mer, anmäla dig och få inspiration från kollegor.

(Har du problem med att öppna länken kan du kopiera och klistra in den här i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46012.mathantverksdagar-_turism.html )


Nyinsatt kurs: 

Kreativ smaksättning av öl, 20 mars, på Qvänum Mat och Malt

På kursdagen i mars delar den välrenommerade bryggaren Claes Wernersson, som driver Qvänum Mat &Malt  med sig av sina erfarenheter kring smaksättning av öl. Det blir också visning av bryggeriet och bränneriet. Välkommen till en kreativ dag med syfte att öka diversiteten i det svenska utbudet av hantverksöl!

Läs mer och anmäl dig via eldrimner.com eller klistra in den här länken i din webbläsare: www.eldrimner.com/utbildning/47786.kreativ_smaksattning_av_ol.html

 


Börja det nya året med något nytt?

Varför inte gå någon av Eldrimners nybörjarkurser? Eldrimners kursutbud för våren finns på eldrimner.com/utbildning  Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här