Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Eldrimner får fortsätta anordna yrkeshögskoleutbildning i mathantverk

I tisdags gav Yh-myndigheten positivt besked till Eldrimner och Torsta och det blir en fortsättning på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk där bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas. I augusti startar nästa upplaga av Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.

Vill du gå eller vet du någon som vill? Utbildningsledaren Annika Schrewelius svarar gärna på frågor annika@eldrimner.com010 - 225 34 64

Här ansöker du till utbildningen: https://apply.yh-antagning.se/to/TorstaEldrimner/ht2019/1


SM i Mathantverk till Gävleborg 2019

Særimner och SM i Mathantverk 2019 anordnas på Högbo den 15-17 oktober.

Årets Öppna SM i Mathantverk anordnas i samband med Eldrimners idé- och kunskapsdagar, Særimner. Særimner, som tidigare anordnats i Jämtland, får i och med Högbo Bruk och Högbo Brukshotell en plats som andas mathantverk och tydligt speglar arrangemangets värderingar. Særimner och SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner, detta år med stöd av Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Högbo Bruk, Sandvikens kommun och MatVärden. 

Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Information och programpunkter kommer att publiceras löpande på eldrimner.com under våren. Programmet i sin helhet publiceras på eldrimner.com i maj.

Har du önskemål om föreläsningar och ämnen på Særimner?  Tipsa projektledaren Christina Hedin, christina@eldrimner.com 


Turnén med Mathantverksdagar fortsätter 

Under Eldrimners mathantverksturné möts den här gången besöksnäringen och mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.

Här är den kommande turnéplanen:

  • 20 februari, Sahlins struts, Borlänge, Dalarnas län
  • 21 februari, Kulinarika, Värmland
  • 13 mars, Hallongården, Skåne
  • 14 mars, Askunga Dovvilt, Blekinge
  • 3 april, Ingebo hagar, Kalmar län
  • 4 april Sussies café, Kronobergs län
  • 8 maj Västernorrlands län
  • 9 maj Lillbabs Caffär, Järvsö, Gävleborgs län

Här kan du läsa mer, anmäla dig och få inspiration från kollegor.

(Har du problem med att öppna länken kan du kopiera och klistra in den här i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46012.mathantverksdagar-_turism.html )


Inspirationsdagar i Dalarna och Västernorrland

Vill du testa något nytt mathantverk? Eller har du vänner, bekanta, släktingar eller kunder som är intresserade? Missa inte våra inspirationsdagar i vår:
16 mars i Härnösand 
2 april i Dalarna

Anna, anna@eldrimner.com010-225 33 07 och Aksel, aksel@eldrimner.com,  010-225 34 33 svarar gärna på frågor.


Nu finns riktlinjer för brödsäd

Eldrimner har tillsammans med Caroline Lindö från Källunda Gård tagit fram riktlinjer för kvalitetssäkring vid spannmålshandel mellan odlare och bagare. Syftet med riktlinjerna är att ge kunskap och vägledning till odlare och bagare om hur spannmål kan hanteras och kontrolleras så att god livsmedelssäkerhet med avseende på mögelsvampar och deras mykotoxiner uppnås.

Riktlinjerna finns att ladda ner här: https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/48058.nu_finns_riktlinjer_for_brodsad.html


Den som väntar på något gott...

... får vänta till april, men då ska Eldrimners mejeribok finnas för leverans. Om du redan nu vill beställa den kan du skicka ett mejl med namn, adress och fakturauppgifter till lisa@eldrimner.com.


Nyinsatt kurs: 
Chokladtillverkning från bean to bar, 12 - 13 mars

Vill du lära dig att tillverka choklad helt från grunden, då är denna kurs i Minas chokladstudio i Skåne, med Gustaf Mabrouk något för dig.Gustaf är konditorn och chokladmakaren som vunnit titeln Årets konditor, är lagledare för svenska konditorlandslaget, TV-konditor i SVT samt driver Sthlm Bean to Bar, ett av de få företagen i Sverige som hantverksmässigt tillverkar choklad från grunden.

Läs mer och anmäl dig via eldrimner.com/utbildning där du kan klicka dig fram till rätt utbildning. (Klistra in länken i din webbläsare om du inte får den att funka.)


Kompetensutveckling? Säkra din kursplats!

Eldrimners hela kursutbud finns på eldrimner.com/utbildning  Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här