Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Nytt fäbodprojekt på Eldrimner

Eldrimner har fått stöd på drygt 440 000 kronor från Jordbruksverket för att arbeta med utveckling av traditionell fäbodproduktion. Syftet med projektet är att bidra med inspiration och kunskap inom förädling av mjölk till traditionella och nyskapande fäbodprodukter. Läs mer om projektet:
https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/48412.eldrimner_utvecklar_arbetet_med_fabodproduktion.html


Studieresa till Alperna med fäbodbruk i fokus, 2–6 september

Inom ramen för Eldrimners fäbodprojekt reser vi till nordöstra Schweiz och södra Tyskland för att där studera fäbodbruket och de produkter som tillverkas. Vi intresserar oss för hur fäbodsystemen fungerar i dessa länder, vilka villkor som råder, hur produktion, produkter som ost och värdeskapande ser ut. Preliminärt program kommer att vara färdigt under andra halvan av april.

Vi erbjuder den här resan i första hand för dig som redan är fäbodbrukare med mjölkförädling, för dig som arbetar på eller med fäbod eller vill bedriva fäbodbruk med mjölkförädling, men även för dig som befinner dig i ett fjäll- eller skogsnära jordbruk liknande fäbodmiljön och är intresserad av mjölkförädling. Resan subventioneras till hälften och tolk och tillika ciceron är Susanne Jaeggi från Schweiz, bosatt i Norge och sedan många år charktolk på Eldrimner.

För mer information och intresseanmälan kontakta
Birgitta Sundin, projektledare, birgitta@eldrimner.com, 010-225 33 74


Nu upprepar vi fjolårets kvarndagssuccé

Är du odlare, bagare, bryggare eller mjölnare som vill lära dig mer om brödets och ölets viktigaste råvara, spannmålet? Eller vill du starta en kvarn och bli mjölnare? På Eldrimners kvarndagar får du se hur säden växer i fält samt hur kvarnen fungerar. Du får se hur en modern kvarn fungerar och hur hantverksmjölnare arbetar för att ta fram produkter till hantverksbageriet.

Sommarens kvarndagar blir den 10 juni på Warbro kvarn i Sörmland och den 12 juni på Gissleberga kvarn i Skåne. 

Mer information kommer inom kort. Fjolårets kvarndagar var mycket välbesökta så vill du garantera att du får en plats, mejla arvid@eldrimner.com redan idag.

Kostnad: 500:- + moms.


Följ med på studieresa till Frankrike, 21 - 24 maj

För dig som är producent är det här ett tillfälle att samla inspiration och djupdyka i olika typer av försäljningsmetoder som alla har det gemensamt att de bygger på en nära koppling mellan producent och konsument.

Under två av dagarna gör vi besök i trakten av Lyon för att de övriga dagarna röra oss i trakten av Grenoble och nordöst upp mot Savojen. Vi besöker butiker där flera producenter gått ihop i kooperativ för att sälja sina produkter, producenter som säljer sina produkter direkt på gården och får inblick i prenumerationssystem och delägarlösningar som alla främjar lokalproducerad mat.

Vi besöker och provar även olika gårdsrestauranger och restauranger som drivs eller arbetar med lokala producenter. Genom att alla våra måltider och vissa övernattningar förläggs till studiebesök kan vi utlova ett späckat schema med många spännande besök.

Läs mer och anmäl dig via: https://www.eldrimner.com/utbildning/48296.forsaljning_i_frankrike.html senast den 12 april.


Sök Eldrimners yh-utbildning senast 30 april

I augusti startar nästa upplaga av den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk, med de valbara inriktningarna bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist och mejerist. Sista ansökningsdag är 30 april.

Vill du gå eller vet du någon som vill? Utbildningsledaren Annika Schrewelius svarar gärna på frågor annika@eldrimner.com010 - 225 34 64

Här kan du läsa mer om utbildningen och hitta länk till ansökningsformulär:  https://www.eldrimner.com/utbildning/32498.yh-utbildning_i_mathantverk.html


Særimner och SM i Mathantverk på Högbo Bruk, 15-17 oktober

Missa inte att träffa kollegor, utveckla ditt företag, tävla och lära dig nya saker på intressanta Högbo Bruk. Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Då publiceras också programmet i sin helhet på eldrimner.com. Har du frågor? Kontakta Christina, christina@eldrimner.com 


Möjighet att delta i regionala nätverk på Eldrimners uppdaterade nystartsutbildning 

Eldrimners utbildning, som tidigare hette Mathantverk för nystartare har utvecklats under 20 år och ges från och med i höst delvis på distans. Den praktiska delen av utbildningen har utökats något och utbildningen heter nu Starta eget mathantverksföretag. Höstens upplaga startar den 2 september.

I Aneby, Sala, Jokkmokk, Sundsvall och Rättvik finns de regionala noderna, där   deltagare har möjlighet att träffas under utbildningen.

Läs mer och anmäl dig via eldrimner.com/utbildning

Har du frågor om utbildningen? Kontakta Anna på anna@eldrimner.com eller  010-225 33 07


Missa inte mathantverksdagen i ditt län!

Under Eldrimners mathantverksturné möts den här gången besöksnäringen och mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.

Här är den kommande turnéplanen:

  • 3 april, Ingebo hagar, Kalmar län
  • 4 april Sussies café, Kronobergs län
  • 9 maj Järvsö gårdsbageri, Järvsö, Gävleborgs län
  • 10 maj Gårdsbutiken, Nordingrå, Västernorrlands län
  • 10 september, Almnäs bruk, Hjo, Västra Götalands län
  • 11 september, Vänneberga gård, Söderköping, Östergötland
  • 25 september, Elfviks gård, Lidingö, Stockholms län
  • 26 september, Brunnsta gård, Bålsta, Uppsala län

Här kan du läsa mer, anmäla dig och få inspiration från kollegor.

(Har du problem med att öppna länken kan du kopiera och klistra in den här i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46012.mathantverksdagar-_turism.html )


Botanisera i Eldrimners kursutbud

Några av höstens kurser finns redan på eldrimner.com/utbildning  och sidan uppdateras kontinuerligt.Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här