Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Anmäl dina produkter till SM och dig själv till Særimner senast den 14 september

Den 15 -17 oktober är det dags för Særimner och SM i Mathantverk 2019 på Högbo Bruk i Gävleborgs län. Här finns möjlighet att tävla med mathantverksprodukter i SM i Mathantverk, att ta del av en mängd seminarier och diskussioner samt att träffa kollegor och mathantverksintresserade från olika branscher och delar av landet och världen.

Vi gästas av Landsbygdsminister Jennie Nilsson som talar kring hur hon och regeringen ser på mathantverkets plats i Sveriges livsmedelsstrategi, den mathantverksfrälste kocken Niklas Ekstedt ger sin syn på hur mathantverket kan ta större plats i restaurangernas utbud och det erbjuds också en inblick i hur mathantverksturismen kan utvecklas. Det finns också seminarier kring lönsamhet, försäljningsinspiration, samarbeten, anställningar och integration.

För dig som är BAGARE erbjuds seminarier om hur gamla sädesslag påverkas av klimatförändringar, den senaste forskningen kring kulturspannmål samt det senaste kring forskning kring hur nyttigt hantverksbageriernas bröd är jämfört med industrins.

För dig som är BÄR-, FRUKT- & GRÖNSAKSFÖRÄDLARE finns möjlighet att följa med på en resa i honungens smakrike, lära dig mer om svensk hantverksvinäger och om bortglömda bär som krusbär och åkerbär. Det finns också chans att höra om levande smaksättare i öl och andra jästa drycker.

För dig som är CHARKUTERIST erbjuds seminarier kring nya branschriktlinjer, hur du hanterar hälsofarliga bakterier samt fördelar med att ha hela kedjan i produktionen på samma ställe. Dessutom diskuteras köttet, mathantverket och miljön i kölvattnet av den senaste tidens debatt kring kött.

För dig som är FISKFÖRÄDLARE finns möjlighet att höra mer om forskning kring världens äldsta fermenterade fisk, hur förädlingen kan se ut i framtiden samt hur det lokala kan ge mervärden till branschen.

För dig som är MEJERIST finns chans att höra det senaste kring den obehandlade dryckesmjölken och den svenska ostkulturen. Det erbjuds också workshops i ystning för osthandlare och i att optimera sitt ostutbyte. Dessutom träffas fäbodintresserade från olika delar av landet.

Anmäl dig senast den 14 september via eldrimner.com. Där finns också mer information.

Välkommen!


Uppdaterade versionen av Starta eget mathantverksföretag är nu i gång

Kursen Starta eget mathantverksföretag började den 2 september och har 21 deltagare och en lång lista reserver.
- Att ändra utbildningen till att vara delvis på distans visade sig vara rätt strategi. Intresset har tredubblats jämfört med förra året, säger Anna Berglund som är ansvarig för utbildningen på Eldrimner.
Anna svarar gärna på frågor om kommande utbildningar, anna@eldrimner.com eller 010-225 33 07.
Via eldrimner.com/utbildning kan du läsa mer om utbildningen.

 


Final i Eldrimners mathantverksturné om turism

Under Eldrimners mathantverksturné möts den här gången besöksnäringen och mathantverkarna. Hör hur just dina kollegor lyckats locka turister och diskutera dina egna idéer kring hur besöksnäringen och mathantverket kan samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten.
De två sista turnéstoppen är:

På Særimner kommer du också att kunna delta i ett seminarium om mathantverksturism. Läs mer via eldrimner.com.

Här kan du läsa mer, anmäla dig och få inspiration från kollegor. 
(Har du problem med att öppna länkar kan du kopiera och klistra in denna i din webbläsare: https://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46012.mathantverksdagar-_turism.html )


Boka in dig på höstens och vårens kurser

Vår kurssida eldrimner.com/utbildning uppdateras kontinuerligt. I september finns möjlighet att förvärva baskunskaper i charkuteri på Eldrimner i Ås och i november att lära sig hantverksbageri från grunden på Annas Hembageri i Mariefred. Bland annat.

 Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här