Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Yrkeshögskolestudenterna får jobb

I höst är det dags för den sjätte årskullen mathantverkare att börja på Eldrimners och Torstas ett-åriga kostnadsfria och studiemedelsberättigade yrkeshögskoleutbildning i mathantverk. Intresset är fortfarande stort och glädjande är att många av eleverna får jobb eller startar eget företag. Hösten 2020 och våren 2021 får ytterligare 28 personer från hela landet möjlighet att utbilda sig till bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker genom vår ettåriga, kostnadsfria och studiemedelsberättigande yrkeshögskoleutbildning i mathantverk med hälften praktik och hälften teori.

Vill du gå eller vet du någon som är intresserad?
Mer information finns här: https://www.eldrimner.com/utbildning/32498.yh-utbildning_i_mathantverk.html

Annika Schrewelius som är utbildningsansvarig svarar gärna på frågor: 010 - 225 34 64 eller annika@eldrimner.com


Nordiska Mästerskapen i mathantverk hålls 21-23 augusti på Fjäderholmarna i Stockholm

Årets stora mathantverksevenemang blir ett Nordiskt Mästerskap i Mathantverk som kommer att hållas i Stockholm, den 21 - 23 augusti. I samband med tävlingen hålls även det gastronomiska evenemanget Foodstock samt Slow Foods Terra Madre Nordic.

I samband med arrangemanget ordnar Eldrimner mathantverksmarknad och aktiviteter för besökare med syfte att öka kännedomen om mathantverk.
– Vi är väldigt glada över att kunna ordna tävlingen tillsammans med de här aktörerna och vi tror att det kommer att bli ett utmärkt tillfälle att marknadsföra mathantverket till en intresserad allmänhet, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Nordiska Mästerskapen i mathantverk ersätter i år SM i Mathantverk.

Anmälan till årets tävling öppnar i maj. Mer information kommer kontinuerligt.


Vet du någon som vill vara mathantverkare en dag?
Bjud in dem till vårens inspirationsdagar.

11 mars, Ryssbygymnasiet, Ryssby, Kronobergs län

25 mars, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping

Under inspirationsdagen får du möjlighet att prova på olika former av mathantverk: ysta ost, tillverka korv, baka surdegsbröd eller koka sylt och marmelad, tillsammans med erfarna mathantverkare. Du kan välja två praktiska inspirationspass. Mathantverkare ger korta föredrag och Eldrimner berättar om sin verksamhet.

Information och anmälan via eldrimner.com/utbildning
Du kan också kontakta Anna Berglund: anna@eldrimner.com eller 010-225 33 07


Gå utbildningen Starta eget mathantverksföretag

Nu kan du anmäla dig till Eldrimners grundutbildning, som startar i höst.
- Omarbetningen som gjordes under 2019 medförde fler ansökningar än tidigare år, och när vi startade hade vi ca 10 reserver, säger Anna Berglund som är utbildningsansvarig.
Det nya är att cirka halva utbildningen ges som distansundervisning. Deltagarna kommer fortfarande tre veckor till Eldrimner i Ås.
Läs mer och anmäl dig här: https://www.eldrimner.com/utbildning/48112.starta_eget_mathantverksforetag.html


Aksel tipsar från fiskförädlingsbranschen

Kostnadsfria Kurser & aktiviteter i Skåne: 
Du som befinner dig i Skåne i vår har möjlighet att delta i spännande kurser och aktiviteter med fokus på färsk lokal fisk. Projekt Färsk fisk från hav till bord bjuder in till flera tillfällen där du kan lära dig mer om lokal fisk – att hantera den, bedöma och få fram hög kvalitet, testa på nya outnyttjade arter och inspireras till nya rätter och produkter där smak och säsong står i fokus. Du har också möjlighet att gå en utbildning i storytelling i två delar, med start redan 27 februari. Projektet drivs av Livsmedelsakademin och Marint centrum i Simrishamn. Läs hela programmet och anmäl dig:  https://mailchi.mp/563f7c98c4aa/lokal-fisk-i-fokus-kurs-storytelling-inspirationsresa

Seminarium Från hav till fat, Södra Berget Hotell, Sundsvall, 26 mars 2020
De småskaliga kustyrkesfiskarna längs svenska Bottenhavskusten håller på att försvinna. En god dialog mellan myndigheter och kustfiskarna är avgörande för att detta inte ska ske. Seminariet är en del av projektet Kustfiskarelyftet som initierats av fiskare från Norra Uppland till Örnsköldsvik och Husum. Seminariet vänder sig första hand till småskaliga kustyrkesfiskare, myndighetspersoner, politiker och alla som jobbar inom eller har intresse för att vi också i nästa generation ska ha levande kustsamhällen. Förutom presentationer från fiskare och entreprenörer som berättar om sina utmaningar, kommer vi att möta restaurangägare som är beroende av lokalt fångad fisk.

Anmälan direkt till ingela.masterbo@nordanstig.se senast den 16 mars.

/Aksel, branschansvarig fiskförädling Eldrimner, aksel@eldrimner.com


Eldrimner erbjuder distansutbildningar

Studera var och när du vill under tre månader. Inlästa föreläsningar, filmer, övningar och faktaartiklar.

Livsmedelssäkerhet för mathantverkare. Kursen innehåller grunderna i lagstiftning kring livsmedelssäkerhet  och hygien samt några råd till den som ska bygga nya lokaler. Genomgång av kritiska styrpunkter och hur man upprättar en HACCP-plan. 2 400 kr + moms.

Marknadsföring för mathantverkare. Kursen går igenom och hur du med enkla medel kan profilera och kommunicera ditt företag och dina produkter. Vi går genom begreppen mervärde, varumärke och storytelling. Kursen vänder sig till dig som är på väg att starta mathantverksföretag och som vill lära dig grunderna i marknadsföring och få inspiration. 1 200 kr + moms


Anmäl dig till din Mathantverksdag

Eldrimner hälsar alla mathantverkare, producenter, konsumenter och alla övriga intresserade välkomna till temadagar om Mathantverk och direktförsäljning. Vi kommer att prata om alla möjligheter som kan finnas, från REKO-ringar och professionell marknadsförsäljning till franska system med gemensam producentbutik och AMAP-försäljning.

I samband med mathantverksdagen ger vi er möjlighet att köpa och sälja produkter. Läs mer om detta och anmäl dig via eldrimner.com/mathantverksdagar.

 5 mars, Österlenkryddor, Skåne län

 6 mars, Glassbo Våffelstuga, Hallands län

18 mars, Bergs Gård, Trosa, Södermanlands län

19 mars, Gothems Handelshus, Gotlands län

13 maj, Jössgården, Sjulsmark, Norrbottens län

14 maj, Åbrånets Limousin Gårdsbutik, Västerbottens län

 

Har du frågor om Mathantverksdagarna?

Kontakta Ida Lundström:
ida@eldrimner.com eller

010 - 225 34 63


Har vi rätt adressuppgifter till dig och ditt företag?

Behöver vi uppdatera din postadress eller din mejladress?

Står det rätt postadress på ditt exemplar av Tidningen Mathantverk?
Läser du Tidningen Mathantverk på nätet i stället för i pappersformat?
Har lagt ner ditt företag?
Vill du inte längre ha detta nyhetsbrev?

Uppdatera gärna dina uppgifter i ett mejl till  lisa@eldrimner.com , som hälsar att hon redan har sett en koltrast här i Ås - och det är ovanligt tidigt.


Kommande kurser på EldrimnerEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här