Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Välkommen till digital prisutdelning i årets SM i Mathantverk

Efter tre intensiva bedömningsdagar, med jurygrupperna utspridda i Eldrimners lokaler i Ås offentliggör vi resultaten från årets SM i Mathantverk fredagen den 16 oktober. I år kan alla följa livesändningen på Eldrimners YouTube-kanal från 10.30–12.00.

Tipsa gärna dina kunder och andra om du vill att de också ska få ta del av spänningen.

Ungefärliga hålltider för varje bransch: 
10.30 Bageri
10.45 Bär-, frukt- och grönsaksförädling
11.00 Charkuteri
11.10 Dryck
11.20 Fiskförädling
11.30 Mejeri
11.45 Övrigt Mathantverk

Länk till prisutdelningen: https://youtu.be/0bDM5nPrqCg


Eldrimner lyfter de höjda livsmedelstaxorna

Livsnedelsverkets kraftigt höjda timtaxa för tillsyn har blivit en stor ekonomisk belastning för många företagare, framför allt mejerister och charkuterister.

I ett kostnadsfritt webbinarium den 18 november, kl 13–15 diskuteras lösningar på denna fråga med en initierad panel bestående av Eirikur Einarsson, Livsmedelsverket, Ulrika Heie, ordf Miljö- och jordbruksutskottet, Maria Gardfjell, vice ord. Miljö- och jordbruksutskottet, Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri, Kerstin Jürss, Jürss mejeri & Sveriges Gårdsmejerister, Tor Norrman, Skärvångens Bymejeri, Bodil Cornell, verksamhetsledare, Eldrimner och Birgitta Sundin, Branschansvarig mejeri, Eldrimner.

Kan en max-taxa vara en väg fram? Eller ett tak baserat på volym eller omsättning? Och hur definieras företagen som ska komma i åtnjutande av detta?

Det här är det första i en serie webbinarier som Eldrimner planerar för att lyfta olika "krångel" som företagare drabbas av, vilket intiterades på Særimner 2019. (Läs mer om Krångellistan via den här länken.)  

Har du frågor? Kontakta Birgitta Sundin på 010-225 33 74 eller birgitta@eldrimner.com.

Anmäl dig här: Webbinarium om Livsmedelsverkets timtaxor


Höstsatsning på webbinarier

Sedan många år har Eldrimner ett upparbetat nätverk med över 70 rådgivare inom olika områden av mathantverket. De flesta av dessa rådgivare är erfarna mathantverkare som delar med sig av sin kunskap till andra.

Under hösten 2020 ordnar Eldrimner en ny webbinarie-serie där några rådgivare besvarar frågor inom ett givet tema som berör mathantverkare. Deltagarna kommer att ha chans att ställa egna frågor men också ta del av andras frågeställningar och rådgivarens tips och råd. Webbinarierna kommer att direktsändas och baseras i första hand på föranmälda frågor. Personal från Eldrimner väljer bland frågorna och leder diskussionen.


Kulgevärsmetoden kan vara i fara 

- dina synpunkter är viktiga

EU håller på att göra om sina regler och detta kan leda till att utvecklingen av kulgevärsmetoden är hotad. På Eldrimners hemsida: https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/51943.chans_att_paverka_eu-s_regler_om_stressfri_slakt.html förklarar Katrin Schiffer, som arbetar som branschansvarig för gårdsslakt och chark på Eldrimner, varför det är så viktigt att alla lämnar synpunkter

Fram till 30 oktober på EU kommissionens ”have-your-say”- sida kan du framföra dina synpunkter: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12353-Revision-of-specific-rules-of-food-of-animal-origin


Boka in Mathantverksdagen
i din region

Temat är Mathantverk och direktförsäljning. Det här är ett tema som är ständigt aktuellt för mathantverket, och som i och med det rådande läget med corona har blivit ännu viktigare. Vi kommer att prata om alla olika möjligheter som finns, från rekoringar och professionell marknadsförsäljning till franska system för  direktförsäljning.

19/10 Södermanland Bergs Gård Södermanland
10/11 Östergötland Hargodlarna
11/11 Västra Götaland Vänga Kvarncafé & Bageri

Har du frågor? Kontakta Ida Lundström: ida@eldrimner.com eller 010 - 225 34 63.

 


Är du Eldrimners nya chef? Eller vet du nån som borde söka jobbet?

Vid årsskiftet påbörjades rekryteringen av ny verksamhetschef till Eldrimner, men på grund av Corona-pandemin slutfördes den inte som planerat. Nu sker rekryteringen i höst istället.

Bodil Cornell, som har lett Eldrimners verksamhet sedan starten 1995 fyller 70 år i höst och kommer då gå i pension. Länsstyrelsen i Jämtlands län, som är huvudman för Eldrimner, söker nu därför hennes efterträdare.

Är du Eldrimners nya verksamhetschef? Eller vet du någon som borde bli?
Här finns länk till annonsen: https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/om-oss/jobba-hos-oss/lediga-jobb.html

Sista ansökningsdag är 25 oktober.


Har vi rätt adressuppgifter till dig och ditt företag?

Behöver vi uppdatera din postadress eller din mejladress?

Står det rätt postadress på ditt exemplar av Tidningen Mathantverk?
Läser du Tidningen Mathantverk på nätet i stället för i pappersformat?
Har lagt ner ditt företag?
Vill du inte längre ha detta nyhetsbrev?

Uppdatera gärna dina uppgifter i ett mejl till  lisa@eldrimner.com , som hälsar att hon redan har sett en koltrast här i Ås - och det är ovanligt tidigt.


Botanisera i Eldrimners kursutbud

Vi anpassar och uppdaterar kursutbudet kontinuerligt. Håll dig à jour med kursutbudet via eldrimner.com/utbildning.Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här