Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

YH-utbildningen för dig som vill bli mathantverkare

Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du tillverkar produkter med respekt för naturen, djuren och människor, utan onödiga tillsatser; produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan.

Under utbildningen väljer du en av de fyra valbara inriktningarna: 
charkuteri, mejeribageri eller bär-frukt- och grönsaksförädling.

Utbildningen ger fördjupad kunskap om tillverkningsprocessen och i teoretiska ämnen som livsmedelskemi, HACCP, kalkylering, marknadsföring och försäljning; allt ur ett mathantverksperspektiv.

Hälften av utbildningen är förlagd till etablerade mathantverksföretag både nationellt och internationellt. Att göra praktik (LIA - lärande i arbete) inom valt hantverksområde är viktigt, under praktiken finns möjlighet att delta i hela verksamheten. Du som studerande kan själv välja dina praktikplatser med stöd av utbildningsledaren. 

Efter utbildningen kan du antingen söka jobb på ett mathantverksföretag eller själv starta företag inom mejeri, charkuteri, bageri eller egen förädling av bär, frukt eller grönsaker.

Yh-utbildningen anordnas gemensamt av Torsta AB och Eldrimner.
Har du frågor kontakta utbildningsledare Sofia Klasson på tel 010 - 225 32 64 eller sofiak@eldrimner.com .  

Välkommen med din ANSÖKAN TILL LÄSÅRET 2021/2022 senast 30 april!          

 


Særimner & SM i Mathantverk 2021

Spara datumet! Den 19-21 oktober hoppas vi på att få se så många som möjligt på Frösö Park Hotel i Östersund. Delar av arrangemanget kommer också att ges digitalt och kan följas på distans.

Temat för Særimner är i år Mathantverkets resiliens - det vill säga den långsiktiga förmågan att hantera störningar och fortsätta utvecklas. Programmet kommer att bjuda på seminarier och paneldiskussioner med experter och erfarna mathantverkare från alla branscher. Det blir både djup och bredd och massor av tillfällen att nätverka och byta erfarenheter medkollegor från branschen.

SM i Mathantverk anordnas parallellt med Særimner. Prisutdelningen och bedömningsseminarierna genomförs på plats och kan även följas på distans.

Anmälan till båda arrangemangen öppnar 14 juni. Mer information finns HÄR

För eventuella frågor om Særimner kontakta Arvid Lorentzon på telefon 010 - 225 34 22 eller arvid@eldrimner.com

 


Sensorik för bär-, frukt- och grönsaksförädlare

Sätt ord på smakerna!

Denna kurs vänder sig till dig som tillverkar produkter av bär, frukt och grönsaker, och som vill lära dig mer om sensorik. Kursen ges digitalt i realtid den 29 - 30 mars.

Under denna kurs får du får lära dig grunderna i sensorisk bedömning och du får vara med om provsmakningsövningar för att öva dig på att identifiera smaker och sätta ord på dem. Syftet är att du bättre ska kunna beskriva smakerna hos dina produkter för kunderna.

Du får också lära dig om att kombinera produkter med varandra samt tips och inspiration om hur du kan lägga upp egna smakprovningar.

Kursledare är Viktoria Bassani som är utbildad inom sensorik och har mångårig erfarenhet från vinbranschen. Sedan 2005 är Viktoria biodlare med fokus på att producera sorthonung, mer om företaget finns att läsa på bidrottningen.se.

Inför kursen kommer smakprover att skickas ut per post.
Mer information om kursen och länk till anmälan finns HÄR

Har du frågor om kursen kontakta Viktoria Vestun på telefon 010-225 32 81 eller mail viktoria@eldrimner.com

 


Rådgivningswebbinarium om kvarn och mjöl

Detta webbinarium vänder sig till dig som veta mer eller har funderingar om hantverkskvarnar, malning av mjöl och hur det är att driva en kvarn.

Eldrimners rådgivare Bengt Nybergh driver tillsammans med sin son Andreas Limabacka kvarn. De är femte- respektive sjätte generationens mjölnare. De driver idag två kvarnar, Limabacka och Gissleberga kvarn samt ett kvarnbageri i anslutning till Limabacka kvarn.

Under detta webbinarium kommer Bengt, under första delen, berätta om kvarnarna, sin verksamhet och hur de arbetar. Vi får följa spannmålet hela vägen från när odlaren sätter det i marken till färdigt mjöl och Bengt går igenom alla stegen. Den andra delen av webbinariet är vigd åt rådgivning där du har möjlighet att ställa frågor kring allt som rör malning av mjöl eller kvarnverksamhet. Vill du maila frågor i förväg kan du göra det i samband med anmälan eller direkt till Arvid Lorentzon som är kursansvarig, arvid@eldrimner.com

Datum: Tisdag 27/4
Tid: 10.00 – 12.00
Anmälan och mer information finns HÄR


Kurser, webbinarier, utbildning - Säkra din plats!

Eldrimners hela kursutbud finns på eldrimner.com/utbildning  Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här