Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Sista chansen att söka yh-utbildningen

Fram till den 19 maj går det ansöka till Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk för hantverksbagare, hantverkscharkuterister och hantverksmejerister. Den som går utbildningen väljer en av inriktningarna. Utbildningen startar i augusti och 20 personer antas. Utbildningen är kostnadsfri och ger rätt till studiemedel.

Nytt för den här omgången är att en stor del av den teoretiska utbildningen på distans. Precis som tidigare är det arbetsplatsförlagda lärandet, praktiken, som görs hos erfarna mathantverkare runt om i landet det många tidigare studenter lyfter som ett skäl att välja just den här utbildningen. 

Mer information och länk till ansökan hittas här: https://www.eldrimner.com/utbildning/32498.yrkeshogskole-utbildning_i_mathantverk.html

Före midsommar hoppas vi kunna ge besked om vilka som kommer in.

Har du frågor om utbildningen kan du vända dig till utbildningsledare Katrin Sahlin, 010-225 34 64, katrin.sahlin@eldrimner.com .


Snart öppnar anmälan till SM i Mathantverk

Den 19-20 september är det dags för SM i Mathantverk på Växjö konserthus. Anmälan öppnar den 1 juni och i samband med det publiceras årets klasser och all praktisk information.

Tävlingen anordnas i samband med MAT2024 i Växjö. Det innebär att du som tävlar också har möjlighet att delta på matmarknaden, ta del av seminarieprogrammet och möta andra producenter och aktörer från branschen på plats.

Kom ihåg att anmäla dina produkter senast 15 september.
Läs mer via SM-sidan.


Smaka Sverige lyfter mathantverkare

I samarbete med Eldrimner lanserar Jordbruksverket under försommaren en kampanj för att lyfta Sveriges mathantverk. Syftet är att inspirera och upplysa konsumenter om värdet av att välja mathantverk, att bidra till måltidsturism och nya samarbeten mellan restaurangnäringen och småskaliga producenter. Kampanjen utgår från webbplatsen Smaka Sverige som är Jordbruksverkets kunskapsbank om svensk mat och dryck.

En serie korta filmer som visar upp mathantverkets olika branscher kommer att ingå i kampanjen. Som mathantverkare är du varmt välkommen att använda dig av materialet i dina egna kanaler. Kontakta aleksandra@eldrimner.com om du vill veta mer. 


Visst vill du synas i sommar?
Lägg in dina händelser i den nylanserade Mat- & dryckeskalendern och kom i håg att uppdatera dina uppgifter på mathantverk.se inför sommaren.

Mat- & dryckeskalendern är ett samarbete mellan White guide och LRF lokal mat och dryck som samlar händelser och aktiviteter som sker hos producenter och mathantverkare. Syftet är att lyfta fram närproducerad mat och dryck samt stödja det lokala företagandet. Det kostar ingenting att synas i kalendern och du anmäler enkelt din/a aktivitet/er via mejl. Läs mer och anmäl aktiviteter här. 

Mathantverk.se är Eldrimners vägvisare till Sveriges mathantverk. Där kan den som vill sätta ihop sin nästa mathantverksresa, letar efter en alldeles speciell produkt eller vill ta reda på vilka mathantverkare som finns i närområdet få svar. Som mathantverkare lägger du in dina uppgifter här och kan själv göra uppdateringar i din profil med funktionen "mina sidor".

Har du frågor eller behöver hjälp kopplat till mathantverk.se kan du vända dig till Mikael Karlsson: mikael@eldrimner.com.Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här