Mathantverk och turism

Diskussion och kunskapsutbyte mellan mathantverkare och besöksnäring.

Tema Mathantverk och turism

Måltidsturismen har stor potential och inom den har mathantverket en allt större roll. Mathantverkarna kan ge besökarna minnesvärda upplevelser och visa hur unika produkter skapas. Under vår nya turné diskuterar vi samt lär oss och inspireras av varandra hur kan besöksnäringen och mathantverket samarbeta för att öka inkomsterna och stärka den regionala identiteten?

Att med egna ögon få se hur ostmassan bryts i det småskaliga, överblickbara mejeriet och sedan smaka på den färdiga osten. Att bjudas in i marmeladkokeriet där bären bereds i små grytor, till gårdscharken där skinkor och korvar lufttorkas eller till bageriet där surdegsbrödet bakas av lokalt mjöl. Det är upplevelser som fäster sig i medvetandet. Det finns också mathantverkare som erbjuder kurser i exempelvis surdegsbak eller korvstoppning. I Halland erbjuds lammsafari, i Norrbotten kan man följa med på rabarbersafari och hos andra företag kan man göra matvandringar. Exemplen är många och det sprudlar av idéer kring vad kan erbjuda sina besökare.

Regeringens strategi för livsmedelspolitik och den utredning som ligger till grund för en kommande strategi för svensk besöksnäring slår fast att besökare inom måltidsturism spenderar mer pengar än den genomsnittlige besökaren gör och 70 procent av dem vill köpa med sig mat- och dryck från besöksmålet. Undersökningar visar också att mat och dryck blir allt viktigare för hur resenärerna upplever en destination. Alla måste äta när de är ute och reser, men mat och dryck kan vara ett resmål i sig, en stor del av anledningen till resan, eller kanske rentav själva höjdpunkten. Mathantverk har en verklig potential i att öka dragningskraften för destinationen, kommunen, länet, regionen genom sina unika företag och unika produkter. Detta kan locka både nationella och internationella gäster. Enligt TCI Research finns det 122 miljoner matintresserade resenärer enbart i Europa. 

Mathantverksföretag som besöksmål har betydelse i ett större regionalt perspektiv genom att de stärker det samlade besöksutbudet i regionen och bidrar till den samlade bilden av regionens kulturarv.
För att ta till vara de här möjligheterna och arbeta gemensamt för att utveckla besöksnäringen bjuder Eldrimner in till kunskapsutbyte och diskussion mellan mathantverkare, turismföretagare, ansvariga för turism i regioner, turismföreningar och destinationsbolag.

 

Mathantverksdagar
 

 

Sammanställning Mathantverksdagar 

Under hösten 2018 och större delen av 2019 var Eldrimner på turné med konceptet Mathantverksdagar. Temat för den här omgången var Mathantverk och turism. Det blev 21 besök i landets alla län där ungefär 650 mathantverkare och aktörer inom besöksnäringen medverkade. Eldrimners praktikant Johanna Mårtensson från Turism- och Destinationsutvecklingsprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund har sammanställt det som presenterades och diskuterades. Här kan Du läsa materialet:
Sammanställning: Mathantverk och turism (PDF)

Kontaktperson

Ida Lundström

010 - 225 34 63
ida@eldrimner.com

Ida
 

Visit Sweden utvecklar måltidsturismen

Ett av de områden som Visit Sweden kommer att arbeta med under de kommande åren är måltidsturism. Genom ett projekt som pågår till och med JUNI 2021 och som finansieras av EU:s Landsbygdsprogram, via Jordbruksverket ska Sverige positioneras som måltidsdestination och internationella turister ska lockas att spendera mer pengar på restauranger och livsmedel.

Läs hela artikeln i Tidningen Mathantverk, nr 4 2018 eller som PDF via den här länken: Visit Sweden utvecklar måltidsturismen

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB