Fru Fröken Karamell och Café Své

Företaget som lockar besökare långt ut på landsbygden - ett gott exempel på mathantverksturism.

I Tångeråsen i Offerdal driver Madeleine Nilsson och Ulrika Sundin, Fru Fröken Karamell -  Handgjorda karameller från Jämtland. Några sommarhelger håller de även öppet på Café Své.

Båda två har andra yrken i grunden och är inflyttade till Tångeråsen. Deras verksamhet började med att byalaget startade Mooseum, som var ett älghornsmuseum där stora horn och jaktberättelser visades upp. Detta museum fick mycket uppmärksamhet, särskilt i jakttidningar och många besökare åkte lång väg för att uppleva detta. Här drev kompanjonerna kaféet under en intensiv sommar. Byalaget orkade dock inte fortsätta med museiverksamheten, men med kaféet ville Ulrika och Madeleine fortsätta. Kaféverksamheten kompletterades av karamelltillverkningen, som passade in i kafé-konceptet.

År 2012 startade handelsbolaget Fru Fröken Karamell och flyttade från Maddes kök till Tångeråsens bygdegård. Där hyr de fortfarande kök och lager och packrum.
- Det ger pengar till bygdegården och det finns många bygdegårdar som skulle kunna användas till annat, säger Ulrika.

Fru Frökens Karamells storsäljande produkter är det platta lakritsskiffret, som är inspirerat av Offerdalsskiffret. Det var också finalist i Sveriges favoritlakrits 2016. Nu har de återförsäljare från Skåne till Norrbotten. Bland annat säljer ishotellet i Jukkasjärvi deras isflak. Det finns efterfrågan från andra länder, men någon export har det inte blivit ännu. De kan inte ännu jobba heltid med detta båda två.

Varje sommar från 2011 har de haft Café Své öppet i Tångeråsen. Här säljs också karamellerna och de ser sitt stora utbud av bakelser och kondisprodukter som en av framgångsfaktorerna, precis som den ljusa och varma retro-miljön. Till caféet bakar de allt själva från grunden.
- För varje år vet alla kunder att vi har mandeltårta. Vi tror att folk vill ha samma sak och vi blir bättre och bättre på produkterna, säger Madde.
Platsen är speciell med panoramavy över fjällvärlden. Detaljerna är viktiga, de slår vägkanterna, runt huset och hässjar höet.
- Då smakar det bättre för gästen, tror Madde.
Skyltningen till caféet är smart: Du är på rätt väg. Lite till. Snart framme.
- När vi har öppet så vill vi ha kö, säger Madde.
- Vi vill inte ha någon dötid, säger Ulrika.

Kaféet har öppet under midsommar plus under juli-helgerna. I snitt har de 150 gäster per dag
- De korta öppettiderna har skapat attraktion, säger Ulrika.
I somras, när det var s k öppen trädgård i grannbyn Gärde kom 300 personer till Café Své.
- Det var nog smärtgränsen och det var 40 minuters kö.

Madde och Ulrika har också byggt en godisbutik i väglöst land; en karamellask på skoterleden mellan Kaxås och Olden. Det är butiken som ligger så långt från kunden som möjligt. Det går åka till den med skoter eller via skidspåren
- Vi tyckte att min sambos idé om att bygga en butik så långt borta från centralorten var så dum att den var bra, säger Ulrika.
- Vi skapar en upplevelse för besökarna, för man förväntar sig inte att man ska kunna handla karameller i en butik dygnet runt mitt ute i skogen, säger Madde.
Under sommaren blev det ett problem med bygglovet, men det kommer att lösa sig när karamellasken flyttas några hundra meter.

Läs mer om Fru Fröken Karamell och Café 

 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB