Bergmans Fisk & Vilt

Företaget som fick Inlandsbanan att stanna vid gårdsbutiken och restaurangen - ett gott exempel på mathantverksturism.

Martin Bergman driver Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina som förädlar fisk och kött som säljs i den egna butiken där det också finns servering. Sex personer jobbar helårsheltid i företaget och under sommaren jobbar runt 20 personer där. Framför allt serverar de turister, men även ortsbor. Gårdsbutiken har funnits i 10 år nu. Martin är uppvuxen i Norrsundet utanför Gävle.

- I princip växte jag upp på sjön och i rökeriet.
Han skulle kunna kalla sig sjunde generationen fiskare – fast nu är han ju mer förädlare än fiskare.

Martin flyttade som 16-åring till Vilhelmina för att utbilda sig inom jakt- och fisketurism och sålde ett tag jakt- och fiskeresor till Vilhelmina, målade tavlor och stoppade upp djur, men inget gick så bra ekonomiskt att han fick krypa till korset och börja röka fisk. Det var ju något han kunde sen barnsben. På campingen i Vilhelmina byggdes en rök och Martin började sälja sin rökta fisk.
- Jag åkte runt i en liten rostig Opel Kadett, med en hockeyklubba som höll upp bakluckan. Jag växte av berömmet jag fick och det var så roligt att jag fortsatte.
Garaget inreddes. Han byggde en egen rök.
- När jag anställde en kille – då hände det fantastiska saker i företaget; idéerna växte, sortimentet utvecklades. Tyvärr gick det inte så bra ekonomiskt…
Något måste hända och planerna på att bygga nya förädlingslokaler och gårdsbutik växte fram. Många i Vilhelmina, där det bor 3 500 personer säger ofta ”He gå int” berättar Martin. Hans revisor blev förbannad och sa upp sig, men Martin övertygade bank, kommun, länsstyrelse och en del finansiärer om att gårdsbutiken skulle byggas.

Turisterna har gjort det möjligt för Martin att fortsätta driva företaget. Alla som ska västerut till den lappländska fjällvärlden längs E 45:an svänger vid Martins butik. Av hans kunder är 80 procent turister och 20 procent de inlandsbor – som han började sälja till i fiskbilen. Under sommaren har Martin öppet i gårdsbutiken 9 – 19 alla dagar. Han har också ett lyckat samarbete med Inlandsbanan som passerar utanför gårdsbutikens fönster.
- När det passerade tänkte jag: Fan, om man inte skulle få stopp på det där tåget.
Genom att bjuda Inlandsbanefolket på en god måltid, några kompisar med ett gruslass och en byggd väg från rälsen till gårdsbutiken lyckades Martin få Inlandsbanan att stanna vid Vilhelmina Norra; Sveriges nyaste tågperrong. Tåget stannar nu varje dag och resenärerna äter och handlar i Martins gårdsbutik.

Nästa stora turistgrupp ser Martin skoterturismen som. Den växer hela tiden. Samtidigt fortsätter han med sin sushi på lokalproducerade råvaror, sin webbutik och med att leverera sill till fina restauranger både i Stockholm och Göteborg.

Vill du läsa mer om Martin Bergman och Bergmans Fisk & Vilt kan du göra det här: www.bergmansfisk.se eller i nummer 1/2018 av Tidningen Mathantverk.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB