Mathantverksdag i Jönköpings län, 23 januari

Producent nära konsument.

Tema Mathantverk och direktförsäljning

Flättinge Gårdscafé, 23 januari

Direktförsäljning ger unika möten mellan producenter och en intresserad och medveten kundkrets. Att få köpa osten direkt av mejeristen som ystat den, att få fråga bagaren om hur brödet jäst, innan man tar med hem till skafferiet, att få veta var äpplena till musten växt, var fisken i inläggningen fiskats och varifrån köttet i korven kommer, det ger matinköpen ett mervärde och innebär upplevelser som fäster sig i konsumentens medvetande. Att sälja sitt mathantverk direkt till konsumenterna innebär även fördelar för producenterna. Inte minst ger det ökad kontroll över både priset och berättelsen om produkten. Mötet mellan konsument och producent bidrar också till nya idéer och produktutveckling för mathanverkaren.

Eldrimner arbetar med ett projekt för kunskapsspridning och utveckling av nya metoder för direktförsäljning av mathantverk för att höja kompetensen inom om rådet och för att göra direktförsäljningen effektivare. Ett exempel på lyckad direktförsäljning är rekoringarna. De första svenska rekoringarna, där produkter säljs direkt från producent till konsument, startade i Östergötland och Västergötland hösten 2016, efter inspiration från Frankrike och Finland. Året därpå kom ordet med i nyordlistan och nu har försäljningen utvecklats till en folkrörelse på många håll i landet. Hushållningssällskapet driver nu också ett projekt för att främja startandet av fler. Tillsammans med marknadsförsäljning, gårdsbutiker och andra samarbeten ser Eldrimner detta som möjligheter för små producenter att sälja mer. För konsumenten ger direktförsäljning stora möjligheter att hitta bra och unika produkter.

För att ta till vara alla möjligheter, skapa kontakter, ge en internationell utblick och arbeta gemensamt för att inspirerar till ökad direktförsäljning bjuder Eldrimner in till kunskapsutbyte och diskussion mellan mathantverkare och konsumenter.

Vi ser fram emot spännande möten och intressanta diskussioner.

Hjärtligt välkomna till mathantverksdagen!

Bodil Cornell, Verksamhetschef på Eldrimner


Program Mathantverksdag Jönköpings län, 2020 (PDF)

 

PROGRAM

09.30 Kaffe och registrering

09.50 Presentation av deltagarna

10.15 Nyheter från Eldrimner och introduktion av dagens tema

11.00 Mathantverkare berättar om sina företag och hur de arbetar med direktförsäljning

Flättinge gårdscafé drivs av tre systrar. De berättar om hur de startat gårdscaféet och hur de säljer sina produkter och vilka framtidsplaner de har.

Byarums Skafferi är ett företag som startade 2015. Helen och hennes syster driver företaget tillsammans. En stor del av produkterna säljs på marknader i närområdet. Detta kommer Helen att berätta om.

12:00 Mathantverkslunch

13:00 REKO-ring Jönköping

Romy Ehnert är en av administratörerna för REKO-ring Jönköping. Hon berättar om hur man startar en REKO-ring och hur det går till att sälja via en REKO-ring.

13:30 Claes Rostedt driver tillsammans med sin fru Therese Forssa Kvarnagård. Claes kommer att berätta om hur han använder Internet och event för att sälja sina varor. Han har även arbetat som försäljare och kommer med lite tips och råd om hur man lyckas med försäljning.

14:00 Fika och filmvisning
Franska exempel på direktförsäljning.

14.30 Gruppdiskussioner 
Hur utvecklar vi direktförsäljning till konsument? Vad efterfrågar dagens och morgondagens konsument?

15.00 Redovisning av gruppdiskussioner

15.30 Utlämning av inför Mathantverksdagen beställda varor.

16.00 Slut på dagen

 

Passa på att lära känna varandras produkter! 
I samband med mathantverksdagen ges möjlighet att köpa och sälja produkter. Uppge i anmälan vad du vill sälja. Vem som säljer vad framgår sedan av deltagarlistan som skickas ut veckan innan mathantverksdagen. Köpare kontaktar producenten direkt för beställning och överenskommelse om betalning. Produkterna tas med till mathantverksdagen och utlämning sker i slutet av dagen.

Mathantverksdag

i

Jönköpings län

Kontaktpersoner

Ida Lundström

010 - 225 34 63
ida@eldrimner.com

Annigun Wedin

010 - 225 34 63
annigun@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB