Följ med på mathantverksdag i smakens tecken

Eldrimnervärden Anna Berglund och några av deltagarna berättar om sina upplevelser i samband med några mathantverksdagar som genomfördes hösten 2022.

När mathantverksdagen börjar är det först lugnt, lågmälda samtal och de första deltagarna hinner fokusera på lokalen, utdelad information och varandra. Strax innan programmet börjar är fokuset ännu mer på varandra, sorlet har stigit och deltagare minglar med både bekanta och nya ansikten. Informationsmaterialet hamnar i skymundan. Eldrimnervärden tvekar inför att avbryta alla trevliga samtalsämnen, men vet att det är bäst att börja, vi vill ju hinna en hel del under dagen. Samtidigt med deltagarna väller det in beställda produkter och ett trevligt kaos infinner sig. Precis som vi vill att det ska vara. Mingel, programpunkter, lokalt mathantverk och nätverkande - det är ingredienserna i Eldrimners mathantverksdagar.

Mathantverkets smakpotential är ett av våra teman för mathantverksdagarna under 2022-2024 men håll ögonen öppna det kan komma andra teman. Mathantverk är unika produkter med rik smak, det är en del av definitionen av mathantverk. Smaken påverkas av råvaror, processen, mogning och lagring och en del andra faktorer vilket vi berättar om under dagen. Det är inte bara smak som vi upplever med våra sinnen utan vi använder även lukt, syn, hörsel och känsel. På mathantverksdagen lyfter vi främst fram lukt, syn och smak när vi provar dels ostar och dels en smaktallrik av blandat mathantverk från deltagarna i respektive län. Att jobba med sina sinnesintryck för att beskriva sina upplevelser kallas sensorik. Att kunna beskriva hur mathantverk ser ut, smakar och doftar med ett rikare språk leder till många fördelar. Man får bättre möjlighet att förmedla sina produkters smakprofil, hur de skiljer sig från andra produkter och när man blivit varm i kläderna kan man sälja tjänster i form av smakprovningar.

När Eldrimner gör aktiviteter anpassar vi efter lokala förhållanden och tillsammans med värden för dagen ser vi till att mathantverket som serveras får ta plats. En mathantverksdag sys ihop i samarbete med regionala kontaktpersoner och i programmet dyker det ofta upp smakprover från just det län vi är den dagen. Med smaktemat kan vi använda deltagarnas produkter både till förmiddagsfikat, till lunchen och till smakverkstaden och ofta även på ostprovningen. Det beror lite på vilka som anmäler sig och vilka produkter som finns i länet och som passar in i programmet.

Vad tycker deltagarna om att vara deltagare på en mathantverksdag? Jo nätverkande, inspiration, demonstrationer, god mat, lyssna på andra mathantverkare och lära sig om storytelling är faktorer som gör att många återkommer på våra aktiviteter enligt Eldrimners utvärderingar. Under hösten 2022 genomfördes ett antal mathantverksdagar med temat Mathantverkets smakpotential. Under 2023–2024 kommer ett antal län ytterligare att få besök av Eldrimner.

Emma Preutz, Geteriet, Umeå, Västerbottens län

” Det blev nätverkande på många olika sätt. Jag hann prata med många som jag annars inte träffar så ofta. Vi samåkte, så även i bilen blev det ett utbyte.”

Emma Preutz och Mathias Lind håller till i Västerbotten precis utanför Umeå. De har en KRAV-certifierad getgård med tillhörande gårdsmejeri och gårdsbutik. De gör getostar, getyoghurt, getmjölksgelato och kokar getmjölkskolasås.
 – Getmjölkskolasåsen kom till innan vårt mejeri blev klart och ändå behövde mjölka getterna. Jag blev inspirerad av amerikanska getbönder som jag följde via sociala medier, de kokade bland annat kolasås. Både den och gelato är bra produkter att ha under lågsäsong.
Emma var deltagare på mathantverksdagen i Västerbotten i oktober 2022.
– Jag har inte varit med på de här dagarna tidigare. Det var inspirerande att höra hur andra jobbar när de håller i provsmakningar. Jag kände att jag blev lite peppad att kanske ta tag i det här med att hålla i provningar. Men det är svårt att få tiden att räcka till. Jag vill nog lära mig lite mer om sensorik först.
Emma var en av de mathantverkare som hade med sig produkter exempelvis vit caprin och getmjölkskolasåsen ingick i programmet.

Romy Ehnert, Eldsjäl Mathantverk & Möten, Nässjö, Småland

” Jag använder smak och sensorik i mina aktiviteter. Nu utvecklar jag ett par nya koncept med lokala smaker.”

Romys företag finns i Malmbäck utanför Nässjö, Småland. Hon håller olika kurser för privatpersoner både inom traditionellt mathantverk med lokala råvaror men också med det vilda skafferiet, det vill säga ätbara växter. Romy säljer en hel del tjänster såsom föreläsningar, kurser och personalutbildningar för de som vill komma igång med mathantverk själva. I mindre omfattning gör hon tempeh och surdegsbröd som hon säljer på olika marknader i regionen och via REKO. I bagaget har Romy sommelierutbildning och vinodlarutbildning från Tyskland.
– Detta har jag nytta av i min verksamhet då jag håller i sensorisk träning och provsmakningar. Jag har efter mathantverksdagen börjat sälja aktiviteter som heter just Smakverkstad och då delvis med fokus på lokala råvaror. Trots att jag hade en del förkunskaper inom sensorik så var det trevligt att träffa likasinnade och få inspiration kring upplägget.

Åsa Pesula, Pesula Lantbruk, Tornedalen, Norrbottens län

”Dagen var mycket givande och inspirerande och jag fick med mig nya idéer och smakupplevelser.”

Åsa bor och verkar i Tornedalen 2,5 mil norr om Haparanda i byn Övre Kukkola intill Torneälv som gränsar till Finland. Tillsammans med sin man Pelle och deras söner driver hon familjeföretaget Pesula Lantbruk. Basen är en mjölkgård sedan tre generationer. Förutom mjölkproduktion har de ett ben till att stå på och det är livsmedelsförädling och gårdsbutik. De odlar rybs och senap vilket de vidareförädlar till matolja och ett antal olika senapssorter.
 – För ett år sedan började vi göra glass med vår egen mjölk och smaksätter med råvaror från närområdet.
Även turism är en verksamhet som företaget utvecklar nu.
– Vi har turister som kommer i mindre grupper och som brukar få provsmaka det vi producerar här. Tillsammans med andra företag i närheten ska vi börja ha fler internationella grupper och då är bland annat glassprovning en aktivitet vi vill utveckla, berättar Åsa. Jag vill fortsätta ge våra besökare en upplevelse med alla sinnen när de besöker vår gård. Jag har varit på flera mathantverksdagar och jag gillar att få inspiration och träffa andra mathantverkare.

Text: Anna Berglund
Foto: Anna Berglund, Stella Karlsson Garonzi, Romy Ehnert och Åsa Pesula.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB