Titlar

Böcker om mathantverk

Här kan du köpa böcker och rapporter från Eldrimner. De flesta kan du beställa via vårt beställningsformulär, i annat fall har vi angivit var du kan köpa dem. Böckerna levereras i normala fall inom en vecka. Fakturan skickas separat.
Fraktkostnad inom Sverige (priser inkl moms):
1 bok – 55 kr
2 böcker – 84 kr
Mindre häften skickas med porto för aktuell vikt.
Vid beställning av fler böcker eller beställning till utlandet beräknas portot utifrån aktuell vikt och paketering. Kontakta lisa@eldrimner.com om prisuppgift önskas.

Beställ genom att fylla i vårt formulär


Torka, salta & fermentera fisk

Inom ramen för Eldrimners kulturarvsprojekt om fisk har Aksel Ydrén sammanställt gamla recept och förädlingstekniker om torkning, saltning och fermentering av fisk. Boken innehåller praktiska beskrivningar av recept och förädlingstekniker med syfte att inspirera till innovation och produktutveckling.

Fakta

Text: Aksel Ydrén
Utgivningsår: 2021
Pris: 200 kr + frakt


Brödrapport omslag, Jämtland Härjedalen

Mejeriboken

Boken bidrar med kunskap och stöd till befintliga och blivande hantverksmejerister i deras praktiska arbete. Boken är skriven av ystningsrådgivaren Michel Lepage och Birgitta Sundin som jobbar som branschansvarig för mejeri på Eldrimner. Mejeriboken kommer att användas som kurslitteratur vid Eldrimners utbildningar och ingår i vår serie handböcker där vi tidigare gett ut Bakverkstan, Förädling av bär, frukt och grönsaker och Kemi & Biologi för mathantverkare.

Fakta

Text: Birgitta Sundin, Michel Lepage
Utgivningsår: 2019
Pris: 300 kr + frakt


Branschriktlinjer för gårdsmejerier

Branschriktlinjerna som utarbetades 2009 av Eldrimner i samarbete med branschorganisationen Sveriges Gårdsmejerister och i samråd med Livsmedelsverket och representanter för producenter och producentorganisationer finns från och med september 2018 i ny, omarbetad version.

Guiden är ett stöd för alla hantverksmejerister. Den hjälper dig att anpassa produktionen till gällande livsmedelslagar och ger dig även ett stöd i att ta fram din egna kontroll. Branschriktlinjerna består av tre olika delar: Del 1 Guide, Del 2 Grundförutsättningar och Del 3 Arbetsscheman produkter.

Fakta

Copyright Eldrimner, skyddas enligt lagen om upphovsrätt. Reviderad och omarbetad version – september 2018 (Original från 2009)

Pris: 200 kr inklusive moms (+ frakt)

Ladda hem Del 1 Guide, uppdaterad 191218
Ladda hem Del 2 Grundförutsättningar
Ladda hem Del 3 Arbetsschema produkter

 
 

Branschriktlinjer för hantverksmässig charktillverkning 

Branschriktlinjerna för hantverksmässig charktillverkning beskriver vad god hygien och lagkrav innebär i verksamheter med hantverksmässig framställning av charkprodukter.

Riktlinjerna är utarbetade av Eldrimner. Arbetet har skett i samråd med Livsmedelsverket, producenter och producentorganisationer.

Riktlinjerna omfattar förutom hygienisk praxis en vägledning i HACCP-arbete, det vill säga arbetsgång för att ta fram faroanalys och kritiska styrpunkter för respektive produktgrupp.

Guiden är ett stöd för alla charkuterister. Den hjälper dig att anpassa produktionen till gällande livsmedelslagar och ger dig även stöd i att ta fram ett system för egenkontroll.

Branschriktlinjerna består av tre delar: guidestart, grundförutsättningar och arbetsblad.

Författare: Per Nilsson
Redaktion: Tobias Karlsson
Utgivningsår: 2017
Pris: 300:- (tre delar) inklusive moms + frakt

Ladda hem del 1, guide
Ladda hem del 2, grundrutiner
Ladda hem del 3, arbetsblad


Sydsamiskt mathantverk i tradition och nutid 

Syftet med rapporten är att visa på mångfalden hos det sydsamiska traditionella mathantverket, att ge exempel på råvarors användning, metoder, produkter, traditioner och värden som är kopplade till den samiska traditionen och som kan ge inspiration och kunskap till nya eller befintliga samiska entreprenörer inom mathantverk. Rapporten tar upp kött, mjölk, fisk, örter och bär som råvaror och nämner även bröd och vissa maträtter.

Skriften togs fram inom ramen för interregprojektet Söka Gammalt - Skapa Nytt, som var ett projekt om traditionellt mathantverk i Jämtlands län och Nord- och Sör-Tröndelag fylken. Skriften har varit slutsåld, men finns nu i ett nytryck.  

Redaktion: Gustav Jilker, Anna Berglund
Utgivningsår: 2011, nytryck 2018
Pris: 200:- inklusive moms + frakt


Upplevelsekartbok – Din vägvisare till Sveriges mathantverk

Detta är din vägvisare till Sveriges mathantverkare. Med upplevelsekartboken i din hand kan du resa genom hela landet och uppleva det unika mathantverket, från norr till söder.

Du kan köpa boken på plats hos någon av våra återförsäljare. Klicka på länken för att få upp listan.

Fakta

Text: Jan Pontho m. fl.
Redaktör: Mikael Karlsson
Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2018
Pris: 180 kr inklusive moms + frakt
 


Kemi & biologi för mathantverkare

Kemi & biologi för mathantverkare

En bok för mathantverkare om kemi och biologi. Boken tar upp de stora närmingsämnesgruppernaoch vill ge mathantverkare förståelse för råvaror och förädlingsprocesser. Det är också en bok för den som vill veta mer om vad som händer i degen vid bakning, hur en ost tillverkas, vad som gör att en gelé stelnar eller hur det går till när muskler blir till kött.

Fakta

Författare: Bo Furugren
Antal sidor: 139
Utgivningsår: 2017
Pris: 300 kronor inklusive moms + frakt

 


Förädling av bär, frukt & grönsaker

En handbok i mathantverk som ger vägledning vid tillverkning av hantverksprodukter såsom saft, marmelad, chutney, pickles, bärgodis, surkål, fruktvin och vinäger. Boken innehåller grundläggande avsnitt kring råvarornas kemi och hantering, samt hur mikroorganismer kan utnyttjas eller motverkas.

Fakta

Författare: Viktoria Vestun
Antal sidor: 128
Utgivningsår: 2013
Pris: 300 kronor inklusive moms + frakt


Bakverkstan av Manfred Enoksson, framsida

Bakverksta'n

En handbok speciellt framtagen för dig som är eller vill bli hantverksbagare. Förutom recept och handfasta tips finns även kapitel om bakkemi och surdegsteori. Innehållet bygger på bagarmästare Manfred Enokssons kunskaper.

Fakta

Författare: Manfred Enoksson med hjälp av Vera Billing
Redaktörer: Viktoria Vestun och Magnus Lanner.
Utgivningsår: 2009, 2011 och 2016
Pris: 300 kr inklusive moms + frakt


Mathantverksboken omslag

Boken Mathantverk

Få svaret på vad mathantverk är. Den hantverksmässiga förädlingen gör rättvisa åt ordet livsmedel i den ursprungliga betydelsen – ett medel till liv. Mathantverkarna skapar ”riktiga livsmedel” med smak, kvalitet och identitet. De arbetar med naturliga råvaror och med naturliga processer. De går den långa vägen, utgår från traditionerna, men utvecklar och förfinar dem med sina unika kunskaper och sin innovativa förmåga.


Fakta

Antal sidor: 226
Pris: 100 kronor inkl moms + frakt
ISBN: 978-91-88672-94-0
 


Korv - den godaste korven stoppar du själv

En bok med praktiska instruktioner om hur du kan göra din egen korv.

Fakta

Författare: Kristofer Franzén
Förlag: Bonnier Fakta
Antal sidor: 111
Beställ boken från: Adlibris, BokusSmakguide, omslag

Smakguiden

Eldrimner har låtit översätta en Smakguide i provsmakningens ädla konst av den franske livsmedelsingenjören och smakexperten Paul Le Mens. Den beskriver hur alla sinnen samverkar för att ge oss smakupplevelser och hur man gör för att bäst kunna uppleva lukter och aromer. Genom provsmaknings-träning kan man bygga upp ett sinnligt ordförråd som ger rättvisa åt de sensoriska upplevelserna av mat-hantverkets fantastiska produkter och stärker argumenten till kunderna. Smakguiden består av ett teorihäfte, 4 olika provsmakningsformulär och 4 olika metodpapper med branschspecifika ord. Beställ häftet från info@eldrimner.com och ladda ned formulären nedan.

Fakta

Författare: Paul Le Mens
Översättare: Karin Lübeck
Utgivningsår: 2009
Pris: 100kr inklusive moms
Antal sidor: 34 s inklusive formulär
Ladda ned formulär


Brödtraditioner förr och nu i Jämtland och Härjedalen

Hur såg brödet ut förr? Var bakade man? Vad fanns det för råvaror? Här beskrivs den lokala brödtraditionen från förr och av idag. 

Fakta

Text: Anna Faxälv, Karin Andersson m fl
Redaktör: Anna Berglund
Utgivningsår: 2011
Pris: 150 kr + frakt

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB