Sök nu! Mathantverk för nystartare - en klassiker

Mathantverk för nystartare. En klassiker på Eldrimner. Till hösten med start 14 september, kommer ett nytt gäng att samlas på Eldrimner för att dela med sig av sina drömmar och idéer och matas fulla av kunskaper och inspiration. Vill du vara en av dem? Nu är det dags att anmäla sig.

Sök nu! Mathantverk för nystartare
- en klassiker

Till hösten, med start 14 september, kommer ett nytt gäng att samlas på Eldrimner för att dela med sig av sina drömmar och idéer och matas fulla av kunskaper och inspiration. Vill du vara en av dem? Fyll i och skicka in din  ansökan till oss. Sista anmälningsdag är 13 augusti.

Ett av Eldrimners äldsta utbildningskoncept är den fem veckor långa grundutbildningen Mathantverk för nystartare som från början hette Småskalig hantverksmässig livsmedelsförädling. Många av dagens mathantverkare har startat sitt företagande med att gå den utbildningen.

Eldrimners grundutbildning Mathantverk för nystartare har några år på nacken, omkring 10 år närmare bestämt. I september är det dags igen för dig som vill förverkliga dina drömmar och vässa kunskaperna inom hantverket, livsmedelslagen, livsmedelskemi, byggnader, marknadsföring och ekonomi.

Välj mellan fem olika branscher

Redan andra veckan delas gruppen in i de branscher de valt; mejeri, charkuteri, bageri eller bär-, frukt och grönsaksförädling. Hittills har Eldrimner erbjudit fyra valbara branscher men om någon väljer fiskförädling framöver blir det en femte inriktning.

För att använda experter och lärare på bästa sätt samordnas de praktiska veckorna med Yh-utbildningen och även med gemensamma kurser för externa deltagare så att grupperna blir lagom stora.

Den första utbildningsveckan innehåller bland annat en studieresa till olika företag. Att träffa mathantverkare som redan är etablerade och igång med sin produktion upplevs som väldigt inspirerande och intressant.

Egen affärsplan

En grundläggande uppgift under utbildningen är att skriva en affärsplan för sitt framtida mathantverksföretag. Det kan vara ett påhittat företag eller en konkret plan om det egna företaget. Affärsplanen tydliggör de tankar och idéer som finns och visar om idén håller och hur man måste arbeta för att uppnå sitt mål.

Den sista veckan brukar vara intensiv. Då är det mycket att fixa med att färdigställa affärsplanen och förbereda sig för redovisning, samtidigt som det är lektioner och avslutningsmiddag. Men som i de flesta krävande processer belönas man på slutet i form av nya kunskaper, en plan för sin framtida dröm och en trevlig samvaro med de andra deltagarna där nya vänskapsband knutits.

Sista dagen på utbildningen brukar vara full av blandade känslor, både hemlängtan och separationsångest.

Fakta

  • Eldrimners utbildning Mathantverk för nystartare ges varje höst och pågår 5 veckor under två månaders tid.
  • Tre teoriveckor, två produktionsveckor inom vald bransch. Affärsplan som eget arbete och två praktikdagar.
  • 2015: Start 14 september. Avslutas 13 november.
  • Kontaktperson för utbildningen är Anna Berglund, anna@eldrimner.com, 010-225 33 07
     

 

Kommentarer från tidigare nystartare:
 

”Bra, pedagogiskt och inspirerande. Fantastiskt at få ta del av denna kunskap och erfarenhet.”


”Man får bekräftelser att man kan vissa saker och sedan mer kunskap och bredd av både lärare och kollegor.”


”Rutinerna i produktionslokalen har landat. Bra att ha så kunniga lärare och handledare som fördelade ansvar på oss.”


"Bra att livsmedelslagen blir avdramatiserad.”

 

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB