Mer om obehandlad mjölk

Ton Baars gästade Særimner 2015 och höll ett seminarium om obehandlad mjölk. Ton Baars är forskare inom mjölkkvalitet kopplat till hälsa hos människor och djur. Här kan du höra seminariet i sin helhet och vi tipsar även om ett symposium på engelska, Free Raw Milk som kommer den 16 november.

Mer om obehandlad mjölk

Ton Baars gästade Særimner 2015 och höll ett seminarium om att sälja obehandlad mjölk. Ton Baars är forskare inom mjölkkvalitet kopplat till hälsa hos människor och djur. Här kan du höra seminariet i sin helhet och vi tipsar även om ett symposium på engelska, "Free Raw Milk", den 16 november.

Ton Baars  från europeiska The Research Institute of Organic Agriculture är även ordförande för amerikanska Raw Milk Institute och arbetar dessutom med tillämpad forskning på Europas största biodynamiska gård i Polen.

På Særimner berättade han om det tyska systemet "Vorzugsmilch", där obehandlad mjölk /opastöriserad färsk mjölk säljs under kontroll av livsmedelsmyndiheter, till skillnad från mjölk som säljs direkt ur tanken på bondgårdarna och som ska kokas. "Vorszugsmilch" är ett väl etablerat system som fungerar på liknande sätt även i andra europeiska länder och i USA. I Sverige är det förbjudet att sälja mjölk som inte är pastöriserad, det vill säga upphettad.

Ton pratade även om skillnaden mellan obehandlad och uppvärmd mjölk samt påverkan av kornas foder och antibiotikaanvändning. Vi som var där fick även lyssna till den senaste forskningen kring obehandlad mjölks förebyggande egenskaper mot allergier och astma.

Här kan du se filmen från seminariet på Særimner:

Ton Baars, seminarium om obehandlad mjölk, Eldrimners film på Youtube

Här är länken till Raw Milk Institute där du den 16 november kan följa deras symposium om mjölk: http://www.rawmilkinstitute.org/.

"The event will be held live in Anaheim, California, but don’t worry if you can’t attend in person; the symposium will be live-streamed free online."

Tidsskillnaden kan vara en utmaning. 

 

 

 

 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB