SM i Mathantverk till Västra Götaland 2023

SM i Mathantverk anordnas i samband med mathantverkarnas idé- och kunskapsdagar, Særimner i Borås.

SM i Mathantverk till Västra Götaland

Svenska mästerskapen i Mathantverk 2023 kommer att avgöras på Åhaga i Borås den 17–19 oktober.

Flera områden i Sverige visade intresse för att få tävlingen förlagd till sina län, Eldrimner har efter noggrant övervägande valt att lägga tävlingen på Åhaga, Borås och Västra Götaland.
–Det var många år sedan Eldrimner arrangerade tävlingen i den här delen av landet så det känns roligt att vara tillbaka i Västsverige, säger Aleksandra Ahlgren från Eldrimner som är tävlingsledare för SM i Mathantverk.

Tuff tid för många mathantverkare.
– Backa mathantverket! Det är viktigare än någonsin att konsumenter fortsätter att handla mathantverk. Tävlingen är ett tillfälle för producenterna att dels mötas och utbyta erfarenheter, dels att förfina sina produkter och få ut dem på nya marknader. De här företagen behövs, mathantverket är en bransch som är helt central för att vi ska ha en stark och tålig livsmedelsförsörjning i Sverige, poängterar Aleksandra Ahlgren.

–Vi är glada för att den här viktiga mötesplatsen förläggs till Västra Götaland. Vi har många företag som arbetar med mathantverk och som är viktiga både för utvecklingen inom livsmedel och för besöksnäringen runt om i hela regionen. Tillsammans med länsstyrelsen har Västra Götalandsregionen satsat under många år på Lokalproducerat i Väst som är ett viktigt resurscentrum för dessa företag, säger Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen.

–Att årets SM i Mathantverk och Särimner hamnar i Borås befäster ytterligare Västsveriges starka nationella position som en matdestination att räkna med. Det känns kul att kunna lyfta fram Sjuhäradsbygden och alla duktiga lokala producenter som är verksamma här. De får ett bra tillfälle att visa upp sina produkter för både branschkollegor och konsumenter, vilket känns väldigt kul, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare matturism, Turistrådet Västsverige.

Tävlingen är ett så kallat öppet SM vilket innebär att mathantverksföretag från hela Norden kan tävla med sina produkter. Runt 500 bidrag beräknas delta i tävlingen som brukar bestå av uppemot i 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Åhaga är en tidigare lokverkstad som utvecklats till en spännande plats för att främja och stödja kulturlivet i Borås och Sjuhärad. I oktober i år blir Åhaga även en mötesplats för mathantverket.

–Vi är stolta att Eldrimner valt att förlägga 2023 års SM i Mathantverk och Särimner i Västra Götaland och utsett Borås som plats. Genom samverkan med andra organisationer och producenter kommer vi verka för ett fantastiskt arrangemang där mathantverkare och deras kvalitativa produkter kommer stå i fokus. För Lokalproducerat i Väst kommer detta vara en av de absoluta höjdpunkterna på året och en stor möjlighet att visa den bredd av mathantverkare som finns, inte bara i Västra Götaland utan i hela Sverige, säger Marcus Nyström, VD Lokalproducerat i Väst.

SM i Mathantverk organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Lokalproducerat i Väst, Turistrådet Västsverige och Borås TME/Borås Convention Bureau. SM i Mathantverk anordnas i samband med mathantverkarnas idé- och kunskapsdagar, Særimner. Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Information och programpunkter kommer att publiceras löpande på eldrimner.com under våren.

För mer information kontakta:

Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare SM i Mathantverk, Eldrimner 010-225 33 57, aleksandra@eldrimner.com
Marcus Nyström, VD Lokalproducerat i Väst, 070515582, Marcus@lpiv.se

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB