Om rökning, regelverk och PAH

I tidningen Mathantverk, nr 2, 2015, publicerades artikeln INTE RÖKT FÖR RIKTIG RÖK av Tobias Karlsson, branschansvarig för gårdsslakt och charkuteri. Här kan du läsa den igen. Om rökning och PAH. Vissa traditionellt rökta produkter både inom chark och fiskförädling hotas av EU:s regelverk.

Om rökning, regelverk och PAH

I tidningen Mathantverk, nr 2, 2015, publicerades artikeln Inte rökt för riktig rök av Tobias Karlsson, branschansvarig för gårdsslakt och charkuteri på Eldrimner. 

Här kan du läsa den igen. Om rökning, regelverk och PAH: Inte rökt för riktig rök

Vissa traditionellt rökta produkter både inom chark och fiskförädling hotas av EU:s regelverk. Efter protester från Sverige och flera andra EU-länder som vill värna om traditionell rökning finns det nu ett tre år långt undantag från de nya gränsvärdena.

Undantaget löper ut i september 2017. Det är alltså nu vi har chansen att rädda de produkter som riskerar att bli olagliga. Som företagare kan man försöka jobba med att justera sin rök och rökningsmetod för att hitta sätt som bevarar produkternas karaktär och samtidigt sänker PAH-värdena.

Förutom möjligheten att få ner värdena genom att justera rökningen är en annan möjlighet att få igenom ett permanent undantag från EU. Det skulle gälla de produkter har svårast att klara de nya gränsvärdena. Även Livsmedelsverket tror på den möjligheten.

Läs mer om detta i artikeln som tar upp fakta kring rökmetoder, provtagning, analyser med mera och här hittar du även kontaktuppgifter till branschansvariga inom charkuteri och fiskförädling på Eldrimner.

 Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB