Upprop - Svensk småskalig produktion

Berga Bruk och Köpings Musteri har tagit initiativ till ett upprop som vädjar till dagligvaruhandeln att ta in produkter från småskaliga producenter i Corona-tider. Uppropet publicerades på Expressens debattsida den 25 mars. Eldrimner är en av många aktörer som skrivit under. Uppropet har fått stort genomslag. Här kan du läsa om aktörernas respektive åtgärder och om möjligheterna för dig som mathantverkare att sälja dina produkter genom dagligvaruhandeln.

Upprop från småskaliga producenter

Här kan du läsa uppropet som publicerats på Expressens debattsida den 25 mars i sin helhet: Vädjan till dagligvaruhandeln

Flera aktörer har svarat på uppropet och vidtagit åtgärder. Åtgärderna och information om hur du som producent kan kontakta företagen presenteras här.

ICA

ICA ändrar sina kriterier för certifiering och gör det nu möjligt att leverera upp till 15 butiker utan godkänd certifiering. Därutöver kräver ICA som lägst certifiering enligt IP livsmedel.

Tidigare har gränsen dragits vid 5 butiker.

ICA går idag  (1/4) ut i ett pressmeddelande med denna information, samt uppdaterar informationen på sin leverantörssida.

https://www.icagruppen.se/media/#!/nyhetsarkiv/lb//arkiv/pressmeddelandearkiv/2020/ica-underlattar-for-sma-leverantorer-att-salja-direkt-till-butik/

https://www.icagruppen.se/leverantorer/#!/

https://levportalen.ica.se/ansokan/livsmedel/

LIDL

LIDL kräver som lägst certifiering enligt IP livsmedel, men under den uppkomna krisen kan LIDL göra undantag från kraven om producenten har ett implementerat och fungerade HACCP-system.

LIDL uppmanar producenter som vill samarbeta att ta kontakt.

Klara.Soederlund@lidl.se.

AXFOOD

Axfood kräver som lägst certifiering enligt IP livsmedel, men undantag från kraven kan göras för enskilda leverantörer vilket i praktiken innebär att de ska besvara ett par frågor som Axfood har tagit fram. Utifrån svaren görs en bedömning av Axfoods kvalitetsavdelning. Bedömningen ligger sedan till grund för ett ev. godkännande av leverantören och därmed av produkten.

Lokalmat@axfood.se

cecilia.eckervig@axfood.se

Här kan du läsa om Axfoods arbete med att ta in småskaliga producenter:
https://www.food-supply.se

 

COOP

COOP kräver som lägst certifiering enligt IP Livsmedel för att bli leverantör till COOP.

COOPs Mikael Mattsson uppger dock att COOP vill vara pragmatiska och gör en bedömning från fall till fall. De uppmanar intresserade leverantörer att fortsatt registrera sig via Leverantörsportalen, där de nu inlett en snabbhantering av registreringarna så att varje regionansvarig går in varje dag och behandlar de ansökningar som kommit in.

https://leverantorsportalen.coop.se/

 

Aktörernas respektive svar på debattartikeln som publicerades på Expressens debattsida den 25 mars finns här nedan.

Coop

Den 27 mars berättar Coop Sveriges vd Magnus Johansson på Expressens debattsida om hur de agerat för att hjälpa de lokala producenterna i coronakrisen.
https://www.expressen.se/debatt/coop-ar-redan-i-gang-med-snabba-losningar-for-lokala-producenter/

 

Axfood

Axfood svarar på uppropet i Expressen 26 mars. Från och med i dag öppnar vi en ny möjlighet för de småskaliga producenterna att komma i direktkontakt med oss för att korta kedjan och se till att lokalt producerad mat snabbt når våra butiker i coronakrisen, skriver Nicholas Pettersson, vd för Axfoods inköpsbolag Dagab.

https://www.expressen.se/debatt/axfood-vill-fa-ut-lokal-mat-pa-hyllorna-direkt/

 

ICA

Så här svarar Anders Svensson, Vd för ICA Sverige i Expressen den 26 mars
https://www.expressen.se/debatt/sa-hjalper-ica-de-sma-producenterna-i-krisen/

 

Lidl Sverige var först att reagera! 

https://www.expressen.se/debatt/lidls-uppmaning-till-svenska-bonder-i-krisen-hor-av-er-direkt/

Kolla in Lidl Sverige på LinkedIn och kommentera gärna deras inlägg, de har också lagt in en kontaktperson så är ni intresserade av att sälja dem så hör av er till Malin Lauren (se nedan) 

Svenska bönder och matproducenter kontakta oss! Vi är redo att ta in fler svenska råvaror och produkter. Vi vill gärna samarbeta för att bidra till en långsiktig hållbar utveckling av den svenska livsmedelsbranschen och trygga tillgången på mat till Sveriges befolkning. Redan idag samarbetar vi med många svenska leverantörer, men har möjlighet att utöka med fler. Så är ni intresserade av att samarbeta, hör av er till mig på malin.lauren@lidl.se

Landsbygdminister Jennie Nilsson - "Stöd bönderna i krisen - handla svensk mat".

Landsbygdsministern uppmanar konsumenter att stötta sina lokala producenter. Det skriver hon i sin debattartikel som publicerades på Aftonbladet debatt den 28 mars. Här kan du läsa den i sin helhet.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Op7jVq/stod-bonderna-i-krisen--handla-svensk-mat

 

 

 

 

 

 

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB