Klartecken för Yh-utbildning i mathantverk

Yh-myndigheten gav ett positivt besked till Eldrimner och Torsta som väntat på klartecken att få utbilda bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker. I augusti startar Eldrimner och Torsta sin ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.

Klartecken för
Yh-utbildning i mathantverk

Yh-myndigheten gav ett positivt besked till Eldrimner och Torsta som väntat på klartecken att få utbilda bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker. I augusti startar Eldrimner och Torsta sin ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.

- Vi har redan genomfört en Yh-utbildning i två års tid och utbildat sammanlagt 41 personer. Nu har utbildningen haft uppehåll i ett år och det känns väldigt positivt att Yh-myndigheten har gett oss möjligheten att genomföra utbildningen igen. Nu kör vi vidare med full fart, säger Liv Ekerwald, utbildningsledare.

Utbildningen Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist är en ettårig grundutbildning med valbara inriktningar. Den som går utbildningen fördjupar sig branschvis.

Yh-utbildningen startar den 28 augusti 2017, till årets utbildningsomgång tas 28 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Efter utbildningen kan man starta eget eller arbeta på mathantverksföretag. Torsta AB är huvudman, Eldrimner - Nationellt Resurscentrum för Mathantverk genomför utbildningen som består av både teori och praktik.

Mathantverket i Sverige är inne i en fortsatt mycket expansiv fas och mathantverksprodukter är starkt efterfrågade. Allt fler företag startar inom branschen och många efterfrågar kunnig och utbildad personal.

- Vi ser att kompetensen inom mathantverk höjs tack vare en längre komplett utbildning med både teori och praktik, säger Liv Ekerwald.

Av 1 306 ansökningar som lämnats in till Myndigheten för yrkeshögskolan beviljades 351 utbildningar.

Inom kort kommer vi att uppdatera med mer information här på webben och den 9 februari öppnar vi för anmälningar.
 

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB