Ny upplaga av Yh-utbildning i mathantverk

Myndigheten för yrkeshögskolan gav den 11 januari positivt besked om att Eldrimner återigen får erbjuda yrkeshögskoleutbildning i mathantverk, efter ett uppehåll på något år. Utbildningen som ges tillsammans med Torsta AB börjar i höst och ansökan öppnar inom kort.

Den 11 januari gav Myndigheten för yrkeshögskolan positivt besked till Eldrimner och Torsta AB, och det blir en fortsättning på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk där hantverksbagare, hantverksmejerister och hantverkscharkuterister utbildas. Det är tre utbildningsomgångar med 20 studerande/omgång som beviljats. Torsta AB är utbildningsanordnare och Eldrimner - Nationellt Resurscentrum för Mathantverk genomför utbildningen som består av både teori och praktik. I höst startar nästa upplaga av utbildningen och anmälan öppnar inom kort. 
– Det känns väldigt positivt att Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss möjlighet att genomföra utbildningen igen. Mathantverket i Sverige är inne i en fortsatt mycket expansiv fas och mathantverksprodukter är starkt efterfrågade. Allt fler företag startar inom branschen och många företag efterfrågar kunnig och utbildad personal. Nu kör vi vidare med full fart, säger Katrin Sahlin, utbildningsledare på Eldrimner. 

Utbildningen Mathantverk; hantverksbagare, hantverkscharkuterist, hantverksmejerist är en ettårig grundutbildning med valbara inriktningar. Den som går utbildningen fördjupar sig branschvis.

Nästa upplaga av Yh-utbildningen startar i augusti 2024. Till årets utbildningsomgång antas 20 studerande in från hela landet. En del av den teoretiska delen av utbildningen är på distans för ökad flexibilitet. En viktig framgångsfaktor i utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärarande som görs hos erfarna mathantverkare i respektive bransch. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

En av de tidigare studerande på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk är Maja Olsson, som nu driver bageriet Majas Skafferi i Undersåker.
– Innan jag startade bageriet ville jag gå en riktig bra utbildning. Därför blev det Eldrimners yrkeshögskoleutbildning. Jag är mycket nöjd med utbildningen och har fått kompisar för livet och kollegor. Vi har samma inriktning och filosofi, säger Maja Olsson.

Av de cirka 1200 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat 477 utbildningar. Antalet utbildningsplatser har ökat med 6 procent gentemot föregående år.
– Eldrimner och Torsta AB är otroligt glada att en del av utbildningsplatserna är hos oss, säger Katrin Sahlin.

Kontaktperson för Yh-utbildningen i mathantverk:
Katrin Sahlin, telefon: 010-225 34 64 mejl: katrin.sahlin@eldrimner.com

Mer information om utbildningen och hur man ansöker kommer inom kort. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB