SM i hantverkscider har avgjorts

Sveriges bästa amatörcider och proffscider har utsetts i tävlingen som arrangerades av Spritmuseum och Riktig Cider. Flera mathantverkare återfinns bland medaljörerna. Grattis säger vi!

SM i hantverkscider har avgjorts

Sveriges bästa amatörcider och bästa proffscider har utsetts. Lördag 20 maj korades vinnarna i Sveriges första SM i konsten att framställa hantverkscider.

Tävlingen arrrangerades av Spritmuseum på Djurgården i Stockholm och Riktig Cider. Intresset för tävlingen var stor och över 130 flaskor från hela Sverige deltog i tävlingen, 55 olika sorter från 20 producenter samt 82 sorter tillverkade av amatörer.

Flera mathantverkare återfinns bland medaljörerna. Stort grattis säger vi!

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – TORR TILL HALVTORR

Guld: Definetely cider, Fruktstereo, Malmö   
Motivering: Mer än bara intressant. Det här är både gott och eget i en stil som mycket väl skulle kunna vara den svenska.

Silver: Pernilla, Brännland Cider
Motivering: Rafinerad och publik i samma klunk. Viss sötma hjälper till. Välgjort och stabilt med väl omhändertagen alkohol.

Silver: Kulinarika – Äppelcider nuprovat, Västa Ämtevik
Motivering: Sofistikerad, aningen blygsam och samtidigt detaljerad. Bra balans.

Silver: Bredalens halvtorra gårdscider.  
Motivering: Riktigt snygg avvägning mellan syra, sötma och jäst. Känns som de testat sig fram och hittat rätt väg fram. En stil som borde passa det moderna skandinaviska köket.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – SÖT

Guld: Rimfrost, Hornudden 
Motivering: Fantastiskt kul att prova fler ciders i den frystorkade stilen. Doftmässigt intressant och smakmässigt komplex med allt från torkade fallfrukt till barlye wine-aromer. Kola, knäck och hemmasnickrad äppelkaka.

Silver: Brännland iscider, Brännland Cider
Motivering: Börjar bli lätt att känna igen. Hög syra och bra koncentration i fruktsötman. Känns mer integrerad och balanserad nu än tidigare.

Guldintervju med cidermakaren Johan Sjöstedt, Hornudden

Läs gärna mer om tävlingen på Spritmuseum SM i Hantverkscider 

Tips för alla ciderintresserade!

I början av oktober arrangerar Eldrimner en kombinerad kurs- och studieresa till England för dig som vill lära dig cidertillverkning. Läs mer: Ciderresa till England

 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB