Vinnarna i SM i Mathantverk 2017 korade i Åre

På onsdagskvällens prisutdelning på Saerimner prisades mathantverkarna.

På onsdagskvällen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk. Under tisdagen bedömdes över 500 produkter av olika jurygrupper och i kväll presenterades resultatet. 

- Det är så roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och både gå till erfarna och alldeles nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper, även för dem vars produkter inte vinner.

SM slog rekord
I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat från 39 klasser 2016 till 45 klasser. De nya klasserna i år var surdegsbröd med kulturspannmål, stek-ost, fermenterade mjölkprodukter och jästa drycker.

Medaljregn över jämtländska Skärvången
I öppna SM i mathantverk tävlade i år drygt 500 produkter från 181 företag. Företag från alla län utom Kronoberg och Uppland fanns representerade. Flest deltagande företag finns från Jämtlands län, Skåne och Västerbotten. Eftersom det är öppna SM får även produkter från andra länder vara med och tävla. I år finns tävlande företag både från Danmark, Finland, Åland och hela 13 företag från Norge.
Flest medaljer gick till Jämtlands län. Hela 12 guld, 10 silver och 1 brons gick till jämtländska företag. Skärvångens bymejeri tog hem hela 11 medaljer i flera olika ostklasser.
- De är ett företag med enorm erfarenhet, har haft mejeriet länge, har fina faciliteter och har länge kunnat jobba med finliret, säger Sofia Ågren, som är branschansvarig för mejeri.
- Ostprodukterna bedömdes av flera olika jurygrupper, så det är flera olika jurygrupper som har rankat deras ostar högt, säger Sofia Ågren.

Gävleborgs län tog hem näst flest medaljer
7 guld, 2 silver och 3 brons gick till Gävleborg. En av guldmedaljörerna är Anna Bergenudd som driver Järvsö gårdsbageri, som vunnit guld tidigare. En annan är Diléns saluhall i Valbo, där Micke Dilén gjort en salsiccia som tävlade i klassen färskkorv. Micke fanns själv inte på plats för att ta emot medaljen, men hans vän och försäljare Anne Eriksson fanns där istället.
- Jag är så stolt över att ha en sådan vän och jag säljer ju själv Diléns produkter i Storvik. I november kommer vi dessutom att starta en nätbutik för att kunna sälja produkterna till fler.
Produkterna från Diléns saluhall höll på att inte komma med i tävlingen, på grund av otur med transporterna, men tack vare Anne Eriksson som körde från Valbo till Åre, där tävlingen avgjordes, tidigt i tisdags morse löste det sig.
- Det var ju en himla tur, säger Anne Eriksson.

På tredjeplats i medaljligan kom Västerbotten, Skåne och Västra götalands län.
Familjeföretaget Edgården tog ett av de västerbottniska gulden med sin Tomek grillkorv i klassen värmebehandlad korv.
- Jag drömde en mardröm om att det var någon i juryn som pratade om en korv som smakade så illa, och jag var rädd att det var vår. Men det var ju alltså inte vår korv, säger Anniqa E Nygård.
 

Både rutinerade och färska medaljörer
Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger tog sin tionde guldmedalj i klassen Mjukt tunnbröd med sitt vedugnsgräddade korntunnbröd. Cecilia Olsson från Vitaby kyrkby mejeri i Skåne tog sitt första guld i klassen fermenterade mjölkprodukter med sin crème fraiche.
- Jag börjar nästan gråta. Jag har ju bara hållit på i knappt åtta månader, säger Cecilia Olsson.

Klassen småländsk ostkaka vanns av en jämte; Hjördis Ljuslin från Kittelbergets gårdsmejeri.
- Jag har ju i alla fall en dotter som bor i Småland, säger Hjördis Ljuslin.

Bagaren Maxime Bouju Kindlund som gått Eldrimners och Torstas Yrkeshögskoleutbildning till bagare och nu driver Grövelsjön Fjällbageri tog guld i klassen för smaksatta bröd, med sitt solros- och linfröbröd. Juryn tycker att han med ett bara fåtal ingredienser får fram ett smakrikt surdegsbröd med saftighet och frasighet. Juryn beskriver det som ett vinnarkoncept.

I klassen innovativt mathantverk delades guldet mellan Anders Skum Fjällvilt i Västerbotten och Liura fh restkonsult i Dalarna. I klassen tävlar innovativa produkter från alla branscher. Fjällviltar’n från Västerbotten beskrivs av juryn som en vackert melerad burgare som ger himmelska smaker av samisk tradition. Ett gammalt mathantverk i ny tappning. Liura svensk ärtsoja från Dalarna beskrivs som ett innovativt nordiskt alternativ till en traditionell japansk smaksättare, rik på smak och doft.

Här finns hela listan på alla medaljörer i SM i Mathantverk 2017.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB