Kulturspannmålen gjorde avtryck i årets SM

Tidigare YH-student tog guld.

Utmärkande för medaljbröden i SM i mathantverk är att smak och doft är väl avvägda samt att bröden visar en bra balans mellan yrkesskicklighet och råvaruval. I de bästa bröden lyckas verkligen bagaren lyfta sitt bröd med råvaruvalet. 

Kulturspannmålen står sig starkt i brödklasserna. Trots att de från och med i år har en egen klass har flera högt placerade bidrag i de andra surdegsklasserna bakats helt eller delvis med kulturspannmål. Det är ett mönster som känns igen från de senaste årens vinnare av SM i Mathantverk.
- Våra kultur- och lantsorter har inte bara högre näringsvärden utan de förknippas också med både godare smak och doft, säger Eldrimners branschansvarig för bageri Magnus Lanner. Men det räcker inte att välja rätt råvaror, man måste såklart baka ett väljäst bröd av hög kvalitet för att vinna, tillägger han.

Bröden bedömdes av jurygrupper

Bröden bedömdes av jurygrupper med kunniga bagare som Sebastien Boudet, Manfred Enoksson, Marqus Östin och Nik Märak som juryordförande.
- Det är en stor höjning på kvaliteten i år och den har ökat varje år. Alla utbildningar, som bland annat Eldrimner har ordnat har gjort att svenska bagare har lärt sig jobba surdeg, knåda mindre och snitta vackert. Det har tagit svenskt bröd till en annan nivå, säger Sebastien Boudet som var ordförande för en av brödjurygrupperna.

Tidigare YH-student tog guld

Återigen utmärker sig en av Eldrimners tidigare YH-studenter genom att vinna en klass nämligen smaksatta bröd. Bagaren Maxime Bouju Kindlund som gått Eldrimners och Torstas Yrkeshögskoleutbildning till bagare och nu driver Grövelsjön Fjällbageri tog guld i klassen för smaksatta bröd, med sitt solros- och linfröbröd. Juryn tycker att han med ett bara fåtal ingredienser får fram ett smakrikt surdegsbröd med saftighet och frasighet.

Guldmedaljörerna i brödklasserna
Hårt bröd, Potatisknäcke Sivans Osthandel, Västra Götalands län
Hårt tunnbröd, Vedugnsgräddat Blodbröd Skogs-Hildas Bageri & Café, Västernorrlands län
Mjukt tunnbröd, Vedugnsgräddat Korntunnbröd Skogs-Hildas Bageri & Café, Västernorrlands län
Smaksatta bröd, Solros & Linfrö Grövelsjön, Fjällbageri Dalarnas län
Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort, Nordsjö levain Järvsö Gårdsbageri Gävleborgs län
Surdegsbröd med råg, Rågmansö. Rådmansö Bageributik Stockholms län
Surdegsbröd med vete, Lågarö Rådmansö Bageributik Stockholms län

Listan på alla medaljörer och motiveringar finns här: http://www.eldrimner.com/core/files/nyast_resultat_sm_i_mathantverk_2017.pdf

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB