Under seminariet på Særimner 2017 jämfördes olika branscher, med hjälp av experter för att se om det är samma eller olika bakterier som är involverade.
Ingela Marklinder är docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet där hon undervisar dietist- och kostvetarstudenter i bland annat livsmedelsmikrobiologi och livsmedelsvetenskap.
Jenny Neikell är författare till den prisbelönta boken ”Fermentera - mat med jäst, mögel och bakterier." Hennes företag Surtantens syrade blev korad till årets matproducent i Skåne 2016.
Jürgen Körber är med på Eldrimner som slakt-, styck- och charkexpert sedan drygt 20 år. Han har ansvaret för ett 30-tal medarbetare inom slakt och chark på Herrmannsdorfer Landwerkstätten, ett välkänt mathantverksparadis i Tyska Bayern. Det tillverkas drygt 150 hantverkscharkuterier på Herrmannsdorfer och den traditionella metoden varmköttsförädling används sedan många år tillbaka. Jürgen är även medansvarig för ”Simsseer Beteskött”, ett kooperativ mellan betesköttproducenter, ett slakteri och konsumenter.
Philippe Trillaud, ystningsexpert och rådgivare från Frankrike. Efter att ha drivit egen ko- och getgård i 12 år arbetade Philippe som mejerikonsult i över 20 år runt om i världen. Som konsult har han varit med och startat olika mejeriprojekt finansierade av både EU och FN. Han har bred kompetens inom alla mejeriets olika delar; djuruppfödning, utbildning av mejerister, produktutveckling, produktlansering och företagsekonomi. Sedan 2012 driver han hantverksmejeriet Rêves de fromages et caetera i Alban i södra Frankrike, som jobbar enbart med ekologisk opastöriserad ko-, får- och getmjölk och producerar en mängd olika färska ostar, hårdostar samt blåmögelost
Eldrimners Annigun Wedins anteckningar från seminariet: Positiva bakterier, Særimner 2017