Ännu en nystartargrupp lämnar Eldrimner

Efter den fem veckor långa kursen är avslutar gruppen nu sin utbildning.

Tio nya mathantverkare lämnar nu Eldrimner efter att ha gått nystartsutbildningen. De ger sig nu ut i mathantverksvärlden.

Carolin Hedman från Värends Nöbbele som gått bär-, frukt- och grönsaksinriktningen kommer nu att åka hem för att starta företaget Fru Franssons skafferi som först och främst kommer ägna sig att främja hållbar utveckling genom kursverksamhet och mathantverk. Ombyggnationer startar omgående och invigningen planeras till den 29 september 2018.

Renée Levander från Sörmjöle har även hon gått bär- frukt och grönsaksinriktningen. Hon beger sig hem till Västerbotten och börjar producera produkter som hon ska sälja på sin första julmarknad redan nästa helg. Där kommer hon ha runt 10 olika produkter.
- Efter nystartsutbildningen känner jag mig mycket tryggare i vad jag gör. Jag kan sälja produkterna jag gör med gott samvete, säger Renée.
Renée driver också flera mycket framgångsrika konton i sociala medier och kommer att sälja sina produkter under varumärket Renées skafferi och där kan man hitta både glögg och marmelader, men också bakverk som till exempel rullrån.

En annan av dem som gått bär-, frukt- och grönsaksinriktingen är Karin Stierna från Hammerdal. Hon planerar att starta sitt företag nästa höst.
- Men kanske blir den första marknad jag står på Joelmässan i augusti, säger Karin.
Joelmässan är Hammerdals stora folkfest som har arrangerats sedan 1946. Karin kommer först och främst att tillverka produkter baserade på rabarber, lingon och vinbär.
- Det gäller att jag begränsar mig, säger Karin.

Även Adriana Jerlström-Maj har gått bär-, frukt- och grönsaksinriktingen. Hon planerar att bli primärproducent av grönskaker för försäljning. Hon kommer också att satsa på mjölksyrning av grönsaker.

Inger Magnusson, från Svenstavik är ännu en nystartare från bär-, frukt och grönsaksgruppen. Hennes affärsidé är att utöka sin odling av svarta vinbär och förädla dels de bären, men även andra, till saft.
- Eftersom bärförädlingen är så säsongsbetonad planerar jag även att baka och sälja tunnbröd, säger Inger Magnusson.

Stina Dahlquist har även hon gått bär- , frukt- och grönsaksinriktingen. Hon har ett socialt integrerande företag i Östersund, Yalla Östersund, där lokala råvaror förädlas med metoder från andra länder och kulturer.
- I mitt företag möts mathantverk och integration, säger Stina Dahlquist.

Fanny Ånell, har gått bageriinriktingen. Hon drömmer om att starta ett eget bageri och konditori. Hennes bakverk finns att se på Instagramkontot pastriesbyfanny. Fanny har tidigare utbildat sig till maskiningenjör, men planerar nu för ett yrkesbyte.
- Nu måste vi bestämma var vi ska bo, så att jag sedan kan starta min verksamhet, säger Fanny, som har en hel lista på studiebesök som hon ska genomföra innan beslutet tas.

Ola Blomqvist, från Kungshamn kommer att öppna en filial till den chark, Axels chark, där han redan hjälper till. Filialen kommer att ligga i Dals Ed i Dalsland, där kunderna kommer kunna köpa närproducerade varor med fokus på viltkött. Planen är att starta företaget i januari 2018.

Hanna Viklund, är en av två personer som gick mejeri-inriktingen. Hon bor utanför Härnösand på en gård som har köttproduktion idag. Gården ska nu utökas med mjölkkor och Hanna dörmmer om att ha kafé, mejeri, charkuteri och bageri i framtiden.

Cecilia Ebbesson har också gått mejeriinriktiningen. Hon bor i Ödeshög och planerar för att starta ett gårdsmejeri, där hon kommer att göra produkter av både fårmjölk och mjölk från den traditionella svenska rasen bohuskulla.

Är du intresserad av utbildningen, eller vet nu någon som är det finns mer information här: Mathantverk för nystartare. Nästa upplaga av utbildningen startar 10 september 2018. Anmälan öppnar i mars 2018. Är du intresserad av att gå kursen: mejla anna@eldrimner.com 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB