Internationellt innehåll på yh-utbildning

De studerande har gjort praktik på 19 olika företag i Norge, Danmark, Island, Finland, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Polen och USA.

Den 9 – 19 april har årets kull av yrkeshögskolestuderande på Eldrimner i Ås kurser med internationella experter. I yrkeshögskoleutbildningen finns också goda möjligheter att göra praktik utanför Sverige.

Utbildningen till mathantverkare är en ettårig grundutbildning med valbara inriktningar. Den som går utbildningen fördjupar sig branschvis inom bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, charkuteri eller mejeri. De två kommande veckorna tillbringar de studerande i Eldrimners lokaler i Ås där de delvis undervisas av internationella experter. De som läser bär-, frukt- och grönsaksförädling undervisas av Guillaume André som är livsmedelsingenjör på utbildningscentret CFPPA i Florac i Frankrike. Charkuteristerna har slakt-, styck- och charkmästaren Jürgen Körber från Herrmannsdorfer Landwerkstätten från Bayern i Tyskland som lärare. Bagarna får bland annat undervisning av den fransk-svenske bagaren Sébastien Boudet, som bland annat har drivit bageriet Petite France, skrivit flera böcker och regelbundet medverkar i bland annat Nyhetsmorgon i TV4.
- Hälften av utbildningstiden under yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk är förlagd till mathantverksföretag, dels bland Eldrimners stora kontaktnät av mathantverkare i Sverige och dels har årets studerande även hittat praktikplatser runt om i världen. Under årets utbildning har de studerande gjort praktik på 19 olika företag i Norge, Danmark, Island, Finland, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Polen och USA, säger Liv Ekerwald som är Eldrimners utbildningsledare.

Sista ansökningsdag till Yh-utbildningen är den 30 april. Den startar sedan den 27 augusti. Till årets utbildningsomgång tas 28 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Efter utbildningen kan man starta eget eller arbeta på mathantverksföretag. Torsta AB är huvudman och Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk genomför utbildningen som innehåller både teori och praktik. 

Yrkeshögskoleutbildning i mathantverk

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB