Premiär för ny mathantverksturné

Temat för den nya turnén, som kommer pågå under 2018 och 2019, är mathantverk och turism.

Den 2 oktober 2018 var det premiär för Eldrimners nya mathantverksturné. Temat för den nya turnén är mathantverk och turism.
- Det här är ett otroligt aktuellt tema, säger Bodil Cornell som är verksamhetschef för Eldrimner.
Genast fick hon medhåll av flera i publiken som är på olika sätt arbetar med turism.

Mathantverksturnén om mathantverk och turism kommer att pågå under resten av 2018 och under 2019. Då ska alla län i landet ha fått besök. Eldrimners ingång i temat är det unika med mathantverket. 

Regeringens strategi för livsmedelspolitik och den utredning som ligger till grund för en kommande strategi för svensk besöksnäring slår fast att besökare inom måltidsturism spenderar mer pengar än den genomsnittlige besökaren gör och 70 procent av dem vill köpa med sig mat- och dryck från besöksmålet. Undersökningar visar också att mat och dryck blir allt viktigare för hur resenärerna upplever en destination. Alla måste äta när de är ute och reser, men mat och dryck kan vara ett resmål i sig, en stor del av anledningen till resan, eller kanske rentav själva höjdpunkten. Mathantverk har en verklig potential i att öka dragningskraften för destinationen, kommunen, länet, regionen genom sina unika företag och unika produkter. Detta kan locka både nationella och internationella gäster. Enligt TCI Research finns det 122 miljoner matintresserade resenärer enbart i Europa.

Mathantverksföretag som besöksmål har betydelse i ett större regionalt perspektiv genom att de stärker det samlade besöksutbudet i regionen och bidrar till den samlade bilden av regionens kulturarv, menar Eldrimner

Goda exempel på mathantverkare som lyckats locka besökare till sina verksamheter

I Tångeråsen i Offerdal driver Madeleine Nilsson och Ulrika Sundin, Fru Fröken Karamell -  Handgjorda karameller från Jämtland. Några sommarhelger håller de även öppet på Café Své.

Båda två har andra yrken i grunden och är inflyttade till Tångeråsen. Deras verksamhet började med att byalaget startade Mooseum, som var ett älghornsmuseum där stora horn och jaktberättelser visades upp. Detta museum fick mycket uppmärksamhet, särskilt i jakttidningar och många besökare åkte lång väg för att uppleva detta. Här drev kompanjonerna kaféet under en intensiv sommar. Byalaget orkade dock inte fortsätta med museiverksamheten, men med kaféet ville Ulrika och Madeleine fortsätta. Kaféverksamheten kompletterades av karamelltillverkningen, som passade in i kafé-konceptet.

År 2012 startade handelsbolaget Fru Fröken Karamell och flyttade från Maddes kök till Tångeråsens bygdegård. Där hyr de fortfarande kök och lager och packrum.
- Det ger pengar till bygdegården och det finns många bygdegårdar som skulle kunna användas till annat, säger Ulrika.

Fru Frökens Karamells storsäljande produkter är det platta lakritsskiffret, som är inspirerat av Offerdalsskiffret. Det var också finalist i Sveriges favoritlakrits 2016. Nu har de återförsäljare från Skåne till Norrbotten. Bland annat säljer ishotellet i Jukkasjärvi deras isflak. Det finns efterfrågan från andra länder, men någon export har det inte blivit ännu. De kan inte ännu jobba heltid med detta båda två.

Varje sommar från 2011 har de haft Café Své öppet i Tångeråsen. Här säljs också karamellerna och de ser sitt stora utbud av bakelser och kondisprodukter som en av framgångsfaktorerna, precis som den ljusa och varma retro-miljön. Till caféet bakar de allt själva från grunden.
- För varje år vet alla kunder att vi har mandeltårta. Vi tror att folk vill ha samma sak och vi blir bättre och bättre på produkterna, säger Madde.
Platsen är speciell med panoramavy över fjällvärlden. Detaljerna är viktiga, de slår vägkanterna, runt huset och hässjar höet.
- Då smakar det bättre för gästen, tror Madde.
Skyltningen till caféet är smart: Du är på rätt väg. Lite till. Snart framme.
- När vi har öppet så vill vi ha kö, säger Madde.
- Vi vill inte ha någon dötid, säger Ulrika.

Kaféet har öppet under midsommar plus under juli-helgerna. I snitt har de 150 gäster per dag
- De korta öppettiderna har skapat attraktion, säger Ulrika.
I somras, när det var s k öppen trädgård i grannbyn Gärde kom 300 personer till Café Své.
- Det var nog smärtgränsen och det var 40 minuters kö.

Madde och Ulrika har också byggt en godisbutik i väglöst land; en karamellask på skoterleden mellan Kaxås och Olden. Det är butiken som ligger så långt från kunden som möjligt. Det går åka till den med skoter eller via skidspåren
- Vi tyckte att min sambos idé om att bygga en butik så långt borta från centralorten var så dum att den var bra, säger Ulrika.
- Vi skapar en upplevelse för besökarna, för man förväntar sig inte att man ska kunna handla karameller i en butik dygnet runt mitt ute i skogen, säger Madde.
Under sommaren blev det ett problem med bygglovet, men det kommer att lösa sig när karamellasken flyttas några hundra meter.

Läs mer om Fru Fröken Karamell och Café 

 

Martin Bergman, Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina

Martin Bergman driver Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina som förädlar fisk och kött som säljs i den egna butiken där det också finns servering. Sex personer jobbar helårsheltid i företaget och under sommaren jobbar runt 20 personer där. Framför allt serverar de turister, men även ortsbor. Gårdsbutiken har funnits i 10 år nu. Martin är uppvuxen i Norrsundet utanför Gävle.
- I princip växte jag upp på sjön och i rökeriet.
Han skulle kunna kalla sig sjunde generationen fiskare – fast nu är han ju mer förädlare än fiskare.

Martin flyttade som 16-åring till Vilhelmina för att utbilda sig inom jakt- och fisketurism och sålde ett tag jakt- och fiskeresor till Vilhelmina, målade tavlor och stoppade upp djur, men inget gick så bra ekonomiskt att han fick krypa till korset och börja röka fisk. Det var ju något han kunde sen barnsben. På campingen i Vilhelmina byggdes en rök och Martin började sälja sin rökta fisk.
- Jag åkte runt i en liten rostig Opel Kadett, med en hockeyklubba som höll upp bakluckan. Jag växte av berömmet jag fick och det var så roligt att jag fortsatte.
Garaget inreddes. Han byggde en egen rök.
- När jag anställde en kille – då hände det fantastiska saker i företaget; idéerna växte, sortimentet utvecklades. Tyvärr gick det inte så bra ekonomiskt…
Något måste hända och planerna på att bygga nya förädlingslokaler och gårdsbutik växte fram. Många i Vilhelmina, där det bor 3 500 personer säger ofta ”He gå int” berättar Martin. Hans revisor blev förbannad och sa upp sig, men Martin övertygade bank, kommun, länsstyrelse och en del finansiärer om att gårdsbutiken skulle byggas.

Turisterna har gjort det möjligt för Martin att fortsätta driva företaget. Alla som ska västerut till den lappländska fjällvärlden längs E 45:an svänger vid Martins butik. Av hans kunder är 80 procent turister och 20 procent de inlandsbor – som han började sälja till i fiskbilen. Under sommaren har Martin öppet i gårdsbutiken 9 – 19 alla dagar. Han har också ett lyckat samarbete med Inlandsbanan som passerar utanför gårdsbutikens fönster.
- När det passerade tänkte jag: Fan, om man inte skulle få stopp på det där tåget.
Genom att bjuda Inlandsbanefolket på en god måltid, några kompisar med ett gruslass och en byggd väg från rälsen till gårdsbutiken lyckades Martin få Inlandsbanan att stanna vid Vilhelmina Norra; Sveriges nyaste tågperrong. Tåget stannar nu varje dag och resenärerna äter och handlar i Martins gårdsbutik.

Nästa stora turistgrupp ser Martin skoterturismen som. Den växer hela tiden. Samtidigt fortsätter han med sin sushi på lokalproducerade råvaror, sin webbutik och med att leverera sill till fina restauranger både i Stockholm och Göteborg.

Vill du läsa mer om Martin Bergman och Bergmans Fisk & Vilt kan du göra det här: www.bergmansfisk.se eller i nummer 1/2018 av Tidningen Mathantverk.

Besöksnäringen i länet och landet

Mats Forslund, vd Jämtland Härjedalen Turism, JHT

Mathantverksdagen i Jämtland fick också ett kort besök av Mats Forslund från JHT, som just nu håller på och hjälper till med att bilda en branschorganisation för skoterturismföretag. Mats berättar att skoterturismen vintertid är den allra viktigaste inkomstkällan för många turistföretag. Ett tydligt exempel på det är Gyllene Bocken i Ljusnedal.

Mats berättade också att JHT under många år har arbetat med besöksnäring och mat i olika projekt,
t ex Gastur som Manne Mosten arbetade med.  JHT har också gett ut Magasinet Gastronomy i fyra nummer. Mats menar att regionen är bra på att marknadsföra detta. En undersökning visar att en tredjedel av den gastronomiska synligheten i media för hela landet kom från Jämtland-Härjedalen.
- Det är rätt fantastiskt, säger Mats Forslund.
JHT har också jobbat med maten på stora evenemang som t ex VM. Inför VM 2019 jobbar LRF med det och Mats tycker sig se en avsevärd ökning av lokal mat, eller lokala råvaror, men detta är inget som JHT längre behöver jobba med eftersom arrangörernas medvetenhet om maten har ökat.

Nu jobbar JHT med plattformen https://adventuresweden.com/
Där finns avdelningarna:
Gastronony
Heritage
WIlderness

Mats Forslund säger också att han vill sticka ut hakan lite och säga att maten i Jämtland ännu inte är en så stark reseanledning, men att den blir starkare och starkare.
- Gäster vill ha bra mat, men tillsammans med en upplevelse. Vi adderar till maten till det vi redan har; skidåkningen. Den enda reseanledning som Jämtland-Härjedalen har som enbart är maten är Fäviken Magasinet – Magnus Nilssons restaurang i Fäviken, menar Mats Forslund.

JHT:s branschinterna sida är www.jht.se


Linda Wasell, JHT

I en inspelad hälsning från New York hälsar Linda Wasell att vi har 11 miljoner gästnätter i Jämtland Härjedalen varje år. Det gör turism till en av regionens basnäringar. Hon menar att all turism mer eller mindre går att räkna som matturism.

JHT arbetar nu mycket med att locka journalister med pressresor för att få dem att skriva om naturen, gastronomin och kulturen i regionen, eftersom Jämtland och Härjedalen nu upplevs som exotiska och resenärerna vill resa nånstans, äta någonting och uppleva något som grannen inte har gjort och gästen vill vara med och plocka bären, tända elden och fiska fisken.

 

Frida Wallén, Visit Sweden

Visit Sweden ägs till 50 procent av staten och till 50 procent av svensk besöksnäring och jobbar med internationell turism mot Europa, USA, Indien och Kina.

Företagen i svensk besöksnäring sysselsatte år 2017 nära 176 000 personer. 2017 gjordes 16,2 miljoner övernattningar från utlandet i Sverige, flest från Norge och Tyskland. Utländska turister spenderade 133,8 miljarder kronor, varav 18,3 miljarder bara i momsintäkter, i besöksnäringens företag. 

Visit Sweden jobbar just nu med tre program:
Den svenska naturen
Måltidsturismen
Design, mode, arkitektur

Genomgående i alla tre programmen ska människan vara i fokus och det ska finnas en historia. I motsats till norsk marknadsföring som ofta är storslagna vyer och människan är liten och sitter på en klippa så ska människan vara i fokus och livsmiljön inbjudande. Därför är människan är alltid med – även vid en måltid.

När det gäller måltidsturism riktar Visit Sweden sig till viss del mot så kallade ”foodies” men  i huvudsak mot gruppen måltidsintresserade resenärer, dvs resenärer där måltiden är en del i varför man väljer platsen. Hur maten var är något som man pratar om när man kommer hem.

Exportprogrammet för Sveriges måltidsturism pågår mellan 2017 – 2021 och finansieras av Jordbruksverket och Visita. 20 av landets regioner och 3 storstäder ingår också i samarbetet, som har tre huvudfokus:
Internationell kommunikation (pressresor, bjuder in journalister, turoperatörer)
Kommunikationsplattform – kunskapsspridning
Nationell handlingsplan – både kvantitativa och fokusgrupper. (Vad associerar de Sverige med för någon mat idag? Hur söker de information?)

Visit Swedens undersökningar visar:
* 95 procent av resenärerna säger att de har varit med om en unik och minnesvärd matupplevelse under en resa till Sverige.
* 1/3 av resebudgeten spenderas på mat.
* Utländska turister spenderar mer än svenska turister på mat.

De viktigaste trenderna Visit Sweden ser just nu:

Mat med ett syfte
Ekoturism ökar.
Större medvetenhet om matens klimatpåverkan.
Från små goda insatser till ett större syfte.
Från vegotrend och flexitarianism till proteinskifte och veganism.

Holistisk hälsa
Hälsa breddas och innebär mer än bara kroppen.
Lokala råvaror som en central del av ”wellness”-resande.
Superfoods.

Autentisk matdemokrati
Intresset för hantverk och det äkta fortsätter.
Bra, prisvärd mat på fler ställen.
Det fula blir fint och det fina blir fult, t ex öppnar prisbelönta restauranger korvkiosker.
Snacks som måltid och frukost när man vill.

 

Digital verklighet
Före, under och efter resan.
Instagramvänlig mat.
YR & AR – Gastronomiska upplevelser som aktiverar alla sinnen.
(Till exempel den bar i London där man kan beställa sin whiskey och samtidigt få ett par VR-glasögon med en rundtur i destilleriet.)

Målgruppen ”Måltidsintresserade resenärer” är nyfikna, vill lära sig något nytt, uppleva något annorlunda och vill upptäcka hela Sverige – inte enbart en plats.
 

Bilden av svensk mat idag:
Intressant mat-arena.
Kreativ och innovativ.
Progressiv matkultur
Unika och lokala produkter och råvaror.
Hälsosam mat och dryck.

 

Vad vill turisterna göra?
Den målgruppsanalys som Visit Sweden har gjort visar att bland de mest intressanta måltidsaktiviteterna är att smaka traditionell svensk mat och dryck, men det gör även besöka gårdsbutiker och producenter.
 

Hur hittar turisterna dig?
TripAdvisor och Google är huvudkällorna för besökare. Frida tipsar alla företagare om att lägga upp sin information på Google My Buisness, vilket är gratis även om alla företag ska vara sökbara. Här kan man också få ut gratis statistik; hur många som har klickat, hur många som ringt till exempel. Även TripAdvisor är gratis. På båda platserna får besökarna recensera besökarna och Frida tipsar om att uppmana sina besökare att lägga upp recensioner och att som företagare sedan svara på kommentarerna man får. Hennes statistik visar att 70 procent väljer det företag som har svarat på omdömena.

Fridas tips att tänka på:

  • Inkorporera platsen.
  • Tänk bortom smakupplevelsen – koppla till lokal natur, kultur, människor, livsstil, historia, platsen osv.
  • Ge besökaren möjlighet att lära sig något nytt.
  • Förväntningarna på hållbara alternativ ökar.
  • Gå från att leverera en tjänst till att erbjuda upplevelser och möjlighet till medskapande.
    Autentisk, unik och känslomässig.
  • Försök att göra måltiden mer minnesvärd (öka mervärdet. Tänk bortom smakupplevelsen!
  • Storytelling – berätta om råvarorna som används, var kommer de ifrån. Kom ihåg att även den enklaste smakupplevelse kan vara det som man minns, som till exempel kokkaffe över eld med en utsikt.
  • Fundera på om du kan skapa ett mervärde genom att samarbeta med andra lokala aktörer och stärka varandra.

Visit Sweden kommer att återlansera en sida för besöksnäringen med en kunskapsbank för besöksnäringen. Just nu går Visit Swedens fakta att nå via: https://corporate.visitsweden.com/


Framtidens delikatesskonserver serverades till mathantverkslunch
Till lunchen serverades vad bland annat Eldrimner tror är framtidens delikatesskonserver i skogen, på fjället och på sjön, nämligen en köttgryta och en böngryta efter Lena Flatens recept.
 

Mathantverk som en del i besöksnäringen
Dagens kock Lena Flaten driver Flammans skafferi i Storlien och Skuredalsporten Fjellstue på gränsen till Norge.

Hennes senaste utveckling av företaget är att fokusera på råvaran och upplevelsen. Hon har gått från 80 sittplatser (5 anställda) till 24 (3 anställda) och procentuellt har hon samma vinst idag. Nu har hon byggt om restaurangen så att allt är ett kök och maten lagas från en vedugn ute i restaurangen.
- Vi lagar mat så att alla kan se, förklarar Lena.
Hon har nu mat och bar: en förrätt, en varmrätt och en efterrätt.
- När det är slut så är det slut, säger Lena.
Råvaran är i fokus på hennes restaurang och hon förädlar allt; konserverar, torkar, saltar och gravar.
- Det enda vi inte gör är att odla grönsaker, säger Lena och berättar om den senaste potatisskörden i Storlien. I oktober var det så hårt i marken när potatisen skulle upp att de fick ta fram dynamiten.
Lena tror på relationsmat, dvs att råvaror skapar relationer och skapar engagemang, respekt och förståelse hos kunden. Hon tycker vi ska tänka på hjortron som exempel.
- Hjortron äts med andakt och du vet nästan helt säkert var du plockat det eftersom du jagat rätt på bäret.
Lena håller också kurser och riktar sig till konsumenter, som ju är stora konsumenter av mathantverk.
- Vi kan inte bli som en sekt som berättar för varandra hur bra vi är, vi måste visa andra att vi är så bra också.
Läs mer om Flammans skafferi och Lena: http://www.flamman.nu/

 

Några exempel på Mathantverksturism i Sverige - film

Öströö fårfarm, Halland
Varje år kommer runt 70 000 besökare för att fika, handla, äta och titta på får och lamm på Öströö.

Hallongården, Skåne
Hallongården har gått från att vara ett odlingsföretag till ett besöksnäringsföretag med odling och förädling. Deras självplockning av hallon lockar hundratals människor varje dag, men även höstens våffelbuffé lockar folk.

Filmerna om mathantverksturism går att se på Eldrimners sida på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCUSlk8UxjiUX3f5VGImW76g/videos

Där finns även andra filmer om mathantverk som Eldrimner producerat.

 

Redovisning av gruppdiskussioner: hur utvecklar vi mathantverksturismen tillsammans?

Grupp 5
Här diskuterades identitet; identitet när man är mathantverkare och ska föra in turismen. Hur vill man vara den som turistföretagare? Hur personlig är man? Vad visar man upp?
Samarbeten diskuterades också. Man behöver samarbeta med fler mathantverksföretag för att locka fler.

Grupp 4
Här konstaterades att delaktighet är en nyckel för att lyckas inom turism. Ett gott exempel är Skärvångens bymejeri där Tor bjuder in till visningar, men det kan även handla om att koka sylt eller koka gädda eller brygga öl. Delaktigheten skapar stamkunder och igenkänning bygger relationer. Om man inte vill ha folk omkring sig: gör film för att visa upp sin verksamhet. Kanske kan den visas på den lokala ICA-affären.
Martin Bergman konstaterade också att man inte behöver göra det så komplicerat. För honom kan det innebära att han går in i röken och sen kommer ut i gårdsbutiken och luktar rök.

Gruppen konstaterade också att det är viktigt att inte bli hemmablind. Att dra upp morot, skölja den under pumpen och sen äta den kan också vara en upplevelse.

Grupp 3
I den här gruppen var samverkan huvudordet. Hur samverkar vi i regionen för att behålla turisterna här?
Ett tips är att säga till sina besökare – nu har du varit här, nu kan du åka hit.

Grupp 2
Samarbete var viktigt även i denna grupp. Samarbeten kan alltid bli bättre och våga också ta hjälp. Till exempel erbjöd sig Matakademin att erbjuda personal till marknader.

Grupp 1
Även här talades det om samverkan och om att ta med kunden i produktionen, åtminstone kan kunden få vara publik när produkten tillverkas.
Här lyftes också vikten av att rekommendera varandra, lyfta varandra och berömma varandra.

 

Annelie Lanner
annelie@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB