Eldrimners Öppna SM i Mathantverk hålls i år i Malmö, på Slagthuset MMX, den 17 – 18 oktober. Event in Skåne och Malmö Stad är värddestinationer för årets tävling. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk.
SM slår rekord
I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat till 49 klasser från 39 klasser 2016 och 45 klasser 2017. Bland årets nya klasser finns vinäger och sydsvenska bröd och dessutom återintroduceras småkaks-klassen.
- Det är fantastiskt roligt att det är så stort intresse för tävlingen, framförallt för de nya klasserna, säger Aleksandra Ahlgren, som är tävlingsledare för SM i Mathantverk.
En trend som fått tydligt genomslag i årets SM är de fermenterade produkterna. För andra året finns ny mejeriklass i SM i Mathantverk, nämligen Fermenterade Mjölkprodukter.
- I Sverige är vi generellt stora konsumenter av dessa typer av produkter och de är viktiga för många hantverksmejeristers verksamhet så det är roligt att de finns med och att många tävlar, säger Sofia Ågren som är branschansvarig för mejeri på Eldrimner.
Skåne, Västra Götaland och Västerbotten har flest deltagande företag
I öppna SM i mathantverk tävlar i år närmare 500 produkter från drygt 170 företag. Företag från alla län utom Kronoberg och Uppsala finns med. Flest deltagande företag finns från Skåne, Västra Götaland och Västerbotten.
- Vi är väldigt stolta över att så många bidrag kommer från Skåne, och hoppas på många medaljer. Här uppskattas antalet småskaliga livsmedelsföretag nu till runt 800 och Skånes många gårdsbutiker, saluhallarna som poppar upp, samt Smaka på Skånes exponeringskoncept för butiker gör att mathantverket har blivit mer synligt och tillgängligt för konsumenter de senaste åren, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsledare på Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne. Eftersom det är öppna SM får även produkter från andra länder vara med och tävla. I år finns tävlande företag från Danmark, Finland och Åland.
Tävlingsprodukterna bedöms av jury
De tävlande produkterna bedöms av jurygrupper bestående fyra eller fem personer. Juryordförandena är experter på sina områden som t ex bagarna Sébastien Boudet, Caroline Lindö och Nik Märak. Bland juryordförandena finns även kockarna Monika Ahlberg Schiller, Ulrika Brydling, Lena Flaten och Jens Linder. De övriga jurymedlemmarna är kockar, matintresserade, politiker och journalister.