Storslam för tre bagerier i SM

Solhaga, Skogs-Hilda och Systrarna Lindqvist lyckades mycket bra på SM.

Den 17 oktober avgjordes årets öppna SM i mathantverk. Småkakorna var tillbaka i tävlingen och det gick också tävla i den nya klassen Klassiska sydsvenska bröd.

Bröden bedömdes av jurygrupper med kunniga bagare som Sébastien Boudet, Manfred Enoksson, Caroline Lindö och Nik Märak som juryordföranden. En av de nya tävlingsklasserna var Klassiska sydsvenska bröd, där Caroline Lindö var juryordförande.
- Det är väldigt roligt med en regional klass, men den är en utmaning att bedöma när det i klassen återfinns både minimalistiska tolkningar till mustiga julbröd, säger Caroline Lindö.
I klassen Surdegsbröd med kulturspannmål, ser hon stor utvecklingspotential.
- Det är första gången klassen innehåller enbart kulturspannmål och det har ökat svårighetsgraden för bagarna. De som har lyckats bäst har hållit det väldigt enkelt och låtit råvaran tala, säger Caroline Lindö

En av de stora vinnarna på årets SM i Mathantverk var Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri. Hennes bröd tog guld i tre klasser. I klassen surdegsbröd med kulturspannmål vann Solhaga stenugnsbageri med sitt halländska lantbröd som fick mycket höga poäng av juryn som menar att det är ett bröd som andas yrkesstolthet samt hantverksskicklighet och som har allt; smak, härlig textur och doft. Det blev också guld för Solhaga stenugnsbageris Slöingebröd som tävlade i klassen Surdegsbröd med vete. Dessutom delade Solhaga stenugnsbageri guldet med Hjulsjö 103 i klassen Surdegsbröd med råg.

En annan vinnare är Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger, som vann guld i klasserna hårt tunnbröd och mjukt tunnbröd.  Guldet i den mjuka tunnbrödsklassen är Skogs-Hildas elfte.

Skogs-Hildas tog även brons i klassen Hårt bröd med Hildas Vedugnsgräddade Sesamknäcke.

Både Skogs-Hildas och Solhaga stenugnsbageri lyckades också bra i den återinförda Småkaksklassen. Skogs-Hildas Jitterbugg tog silver och Solhagas Kolasnitt tog brons. Småkaksklassen vanns dock av Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri i Blekinge. Deras Hallon-Rapskaka fick guldet och av juryn omdömet: en klassisk mormorskaka med modern touch. Sammanlagt tävlade 19 olika småkakor i klassen.

Även Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri lyckades mycket bra i tävlingen som helhet och tog förutom guldet i småkaksklassen guld i klassen klassiska sydsvenska bröd och silver i klassen Surdegsbröd med vete.

Juryordföranden i klassen för smaksatta bröd, Sébastien Boudet, var mycket imponerad av segraren i den klassen. Det var Redvägs Yogurtbröd som vann guld, med ett bröd som är stilfullt smaksatt med fjällkoyoghurt som degvätska. Juryns motivering lyder: Under en blyg och välkaramelliserad skorpa gömmer sig en magisk arom som tar oss till fäboden. En markant och frisk doft av yoghurt bidrar till den eleganta smaken som på ett fint sätt balanserar syra och sälta.
- Det är generellt svårt med smaksättningar men det här brödet var så välbalanserat. I de enklaste bröden har man inget att gömma sig bakom. Det tyder på en stor trygghet som bagare, säger Sébastien Boudet.

Guldmedaljörerna i brödklasserna:
Hårt bröd: Kopparlundens bageri, Västmanland
Hårt tunnbröd: Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café, Västernorrland
Mjukt tunnbröd: Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café, Västernorrland
Smaksatt bröd: Redvägs Bageri, Västra Götaland
Klassiska sydsvenska bröd: Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri, Blekinge
Småkakor: Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri, Blekinge
Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort: Solhaga Stenugnsbageri
Surdegsbröd med råg: Solhaga Stenugnsbageri och Hjulsjö 103
Surdegsbröd med vete: Solhaga Stenugnsbageri
 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB