Sex SM-medaljer till danska Steensgaard

Dansk charkuterist med Eldrimnerlärare dominerade charklasserna.

I årets öppna SM i Mathantverk dominerades charkklasserna av det danska företaget Steensgaard från Millinge på Fyn. Företaget ställde upp med sju produkter och tog medalj med sex av dem; fyra guld, ett silver och ett brons.

Företaget tog guld och brons i klassen Lufttorkad korv, guld och silver i klassen Lufttorkat kött, guld i klassen Leverprodukter och guld i klassen Färskkorv.

Steensgaards charkansvarige Piotr Filarsky kommer ursprungligen från Polen och kom först i kontakt med mathantverk på Hermansdorfer Lantwärkstetten i Bayern. Det är en ekologisk gård i Bayern i Tyskland, som Eldrimner under många år inspirerats av och hämtat kunskap från. Sven Lindauer och Jürgen Körber, som är Eldrimners återkommande charkexperter och lärare, träffade först Piotr när han arbetade som städare på Hermansdorfer.
- Han var väldigt intresserad och fick börja prova på lite förädling. Det ena ledde till det andra och han fortsatte lära sig. Nu, ungefär tio år senare är han prisbelönt charkuterist. Det är fantastiskt säger Sven Lindauer.

Att ett danskt företag kunde tävla beror på att Öppna SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige och övriga Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB