Vinägerbidragen imponerade på juryn

Juryordförandena var imponerade av klasserna.

I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat till 49 klasser från 39 klasser 2016 och 45 klasser 2017. Bland årets nya klasser fanns vinäger.
- Vinägerklassen var både intressant och rolig. Alla fick en wow-upplevelse, eftersom produkterna var så bra och så jämna. Det är fantastiskt med så fina produkter gjorda på lokala råvaror, sammanfattar juryordföranden och kocken Lena Flaten.
Vinägerklassen vanns av en Sherryvinäger på nypon som är tillverkad av Jepsons från Sörmlands län. 

Karin Hillström som var juryordförande för klassen Övriga fermenterade drycker var också överväldigad över sin klass.
- Det här är så spännande drycker som inte smakar som någonting annat. Trenden kommer från USA med vågen av hälsofrämjande mat och dryck, säger Karin Hillström.
Klassen Övriga Fermenterade drycker vanns av Roots of Malmö med sin Kombucha äpple & kryddor. Juryn tyckte att det var en dryck med kombucha och kryddor i perfekt balans i en smakfull och spännande variant. Juryn trodde också att det kan bli en ny julfavorit, fast de vill gärna dricka den året om.

Klassen Öl och mjöd vanns av Nils Oscar Kellerbier, en lager som är bryggd på malt från Warbro kvarn.

Klassen Innovativt mathantverk togs i år hem av en produkt som verkligen imponerade på juryn. Det är Högtorp gård i Södermanlands län som tävlade med sina picklade plommon och som fick en guldmedalj för dem. Juryn var anser att detta är svenskt mathantverk i toppklass. Exceptionell perfektion förvandlar utgallrade plommonkart till krispiga juveler. De fyller även det svenska behovet av oliver och kapris. Lika perfekt på ost- och charkbrickan som till den smörstekta fisken. Ett nytt användningsområde för en älskad råvara.

Medaljörlista SM i Mathantverk 2018 (PDF)
 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB