Västerbotten dominerade i SM

De västerbottniska fiskförädlarna visade prov på fingertoppskänsla och stod för flera guldmedaljer vid årets SM i Mathantverk i Malmö.

De västerbottniska fiskförädlarna visade prov på fingertoppskänsla och stod för flera guldmedaljer vid årets SM Mathantverk i Malmö. Både Bergmans fisk och vilt och Norums rökeri vann guldmedaljer med produkter av röding från Umlax odlad i Malgomaj.

Flest enskilda segrar stod Martin Bergman för med totalt två guldmedaljer. Dels i klassen kallrökt och dels i klassen varmrökt med produkten ”konungens röding” inspirerat av kungens besök i Vilhelmina i februari 2018 då han naturligtvis passade på att besöka Martin. Även Norums rökeri från Bygdeå som startades 1958 vann guld med sin gravade rödingfile.

Silvermedalj till Börtnan fjällvattenfisk
Familjeföretaget Börtnan vann silver för sin chili och limegravade regnbågsfilé. 

Guld och brons till Saltharsfjärdens fisk och rökeri
En ny generation yrkesfiskare nådde framgångar med förädlad strömming. Att strömming är en fisk med fantastiska möjligheter och  förtjänar sitt namn som havets silver visade Dennis Bergman från Norrsundet prov på. Vid årets SM i Mathantverk ställde han upp med flera produkter av strömming och vann guld i klassen inlagd fisk med en stekinlagd strömming brons i klassen varmrökt fisk med sin böckling.

Alla medaljörer från SM i Mathantverk 2018 (PDF)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB