Skara ostmässa flyttas till 2021

Arrangörerna av Skara Ostmässa meddelar att man tyvärr måste flytta fram mässan på grund av de restriktioner som gäller för Covid 19. Skara Ostmässa kommer att genomföras den 24-26 september 2021. Skara Ostmässa kommer under året genomföra flera aktiviteter i Skara Ostmässas regi. För mer information kontakta Peter Gustavsson, projektledare, telefon: 072-716 86 96, e-post: peter.gustavsson2@skara.se

Det är inte utan att man känner historiens vingslag när man pratar med Peter Gustavsson, projektledare och Filip Larsson, mejerist och styrgruppsmedlem för Skara Ostmässa, evenemanget som i september återuppstår efter 25 års vila. Det blir alldeles uppenbart att ost har varit och idag fortfarande är, av betydelse för den svenska identiteten. Och vad är ”Kickback”; den här nya grejen som innebär att mejerister som ställer ut på mässan kan få betalt för det?

-Berätta om historien bakom Skara Ostmässa!

Det var i början på 1900-talet som det hela startade. På den tiden var den främst till för branschen, mejeristerna, men under 60-talet utökades den till en större aktivitet där allmänheten också deltog. När jag pratat med folk från den tiden säger de att det var det den viktigaste mötesplatsen i mejeribranschen för ost. Som mest hade mässan 100 000 besökare under två dagar. Det var i början på 80-talet.

I sin senaste form anordnades den i en ishall. Där stod mejeristerna med sina stånd och bjöd på smakprover. I idrottshallens bredvid ägde den så kallade premieringen rum. Det gjordes alltså en typ av bedömning av de svenska ostarna, lite som en tävling. Den gjordes dagen innan mässan öppnades för allmänheten, och då korades den bästa osten. De gamla ostmässarna pratar också varmt om ostbalen på Stadshotellet. Att få en inbjudan från Riksost att vara med ansågs vara stort.

Hur kommer det sig att den är tillbaka?

För Skara som stad är det ett jättestort evenemang. Sista ostmässan anordnades 1995, då mässan lades ned har det vart ett stort önskemål från Skarabor att den skulle komma tillbaka. Det märks nu när vi planerar, folk hör av sig för att berätta om sina minnen av mässan.

Hur ser den kommande ostmässan ut?

För att summera programmet så blir det både gott och kul! Ostmässan är en folklig mässa, med fokus på nörderi.

Den kommer att se lite annorlunda ut än på den tiden, det blir en mer renodlad konsumentmässa. Vi kommer att integrera mycket av de traditionella bitarna, den som var med på 90-talet kommer att känna igen sig. Ett exempel på det är samarbetet med museijärnvägen, Ostexpressen, tåget som går från centrala Skara till mässområdet. Det har vi tagit fasta på, bland annat.

Ostmässan öppnar på fredagen med en specifik branschdag. Då butiksägare, krögare, grossister och skribenter bjuds in för att mingla med ostproducenter. Branschdagen är till för att skapa möten mellan producenter och inköpare för att främja ett än bredare utbud av svensk ost i butiker och på krogar.

Filip, du kom på Kickback-systemet. Vad är det?

Jag har med mitt företag Stekosterian varit mycket ute på evenemang, och har sett att det ofta innebär ganska höga kostnader för små aktörer. De små aktörerna är så viktiga för Ostmässan så jag funderade på hur vi kan göra den mer intressant för dem.

Idén kallar vi ”kickback”. Det innebär att av de 100kr som varje besökare betalar i inträde till mässan går en 50-lapp till mejerierna som ställer ut. När våra utställare får sin faktura för utställaravgiften har vi dragit av intäkterna från kickback-systemet. Det här skulle kunna vara ett revolutionerande sätt att driva en mässa på.

Hur tänker ni kring corona-läget?

Vi jobbar på som att mässan kommer bli av men vi kommer att flytta fram den i värsta fall. Om man då bokat in sig och betalat så återbetalas man naturligtvis.

Skara Ostmässa

Var: Vilanhallen, Skara

När: 24-26 september, 2021.

Info hittar du på www.vastsverige.com/skara/se--gora/ostmassan-2020 och Skara Ostmässa på Facebook.

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB