Hur fungerar det med en gemensam producentbutik?
Att sälja direkt till kund har varit temat för mathantverksdagarna under 2020 och nu är det av förklarliga skäl lite paus i turnerandet runt om i Sverige. Fast vi inte kan nätverka som vanligt så vill vi fortsätta att prata om olika sätt att sälja direkt till kund. Vid nästan alla mathantverksdagar har diskussioner förts om att tillsammans med andra mathantverkare om driva en gemensam butik. Vi har valt att kalla dem producentbutiker. Ofta har diskussionerna hamnat i hur det fungerar och hur man löser olika praktiska saker.
Vi vill därför ge intresserade ett tillfälle att digitalt lyssna till två befintliga producentbutiker och hur de har byggt upp butiken och hur dessa fungerar. De har skapat ekonomiska föreningar och skrivit stadgar och delger hur de gått tillväga med denna process. De kommer även att prata kring öppettider och fördelning av tid mellan medlemmarna. Vilka omkostnader finns för att driva butiken? Hur hittar kunderna till butiken? Hur löser man betalningarna från kunder till varje medlem?
Föredragshållarna är
Slättåkra närproducerat
Slättåkra Närproducerat är ett partnerskap mellan flera närliggande producenter med gemensamma värderingar i Halland. Produkter från de 4 medlemmarna finns att köpa i deras gårdsbutik. Linda Pilcher driver Hagarnas Mejeri och är en av de 4 medlemmarna och berättar hur de startade och hur de driver butiken.
Burträsk Saluhall
Sedan vintermarknaden 2014 har det funnits en saluhall i Burträsk. Det är 9 medlemmar och en ekonomisk förening. En sammanslutning av lokala bönder och producenter av hantverksmat i Burträskregionen, en bit inåt landet mellan Skellefteå och Umeå. Gertrud Forsell är en av medlemmarna och berättar om hur det fungerar på Burträsk saluhall.
Webbinariet kommer vi att köra genom Zoom. Länken skickas ut den 17 maj.
Mer information och anmälan HÄR