Inspiration om att bygga gårdsslakteri

Se föreläsningarna som Grönt Center ordnade.

På Slåtte Naturbeteskött i Alsen står nu ett färdigbyggt och besiktigat gårdsslakteri. Gården drivs av Anders Jörgensen och hans dotter Agnes Slåtte. Gården har cirka 100 dikor och deras målsättning är att inga djur ska lämna gården utan de ska slaktas på plats. Dessutom planeras för legoslakt av gris. Tidigare har gården haft ett styckeri på plats, men nu har man utökat med eget gårdsslakteri.

Under en träff som ordnades av Grönt Center berättade Anders och Agnes Jörgensson om sitt bygge. Hur lång tid tog det från idé till färdigt slakteri? Vilken kapacitet har de? Hur beräknade det? Hur skulle de gjort om de fick göra om? Vilka krav ställdes? Hur var relationen med livsmedelsverket? Med kommunen? Nu när det är klart, hur ser framtiden ut?

Träffen går att se i efterhand om du har Facebook, letar redan på Grönt Center i Ås Facebook-sida och söker bland videoklippen. 

Även Eldrimners rådgivare Per Nilsson från Profox var en av föreläsarna på slakteriträffen. Han är expert med över 30 års erfarenhet av livsmedelsbranschens lagstiftning och livsmedelssäkerhet. Han har varit med i Slåtte Naturbeteskötts byggprocess som rådgivare. Även hans föredrag går att se via Grönt Centers Facebook-sida. 

De fem huvudtipsen från Agnes och Anders från Slåtte är:
* Besök andra. Hur har de gjort?
* Ta hjälp!
* Bygg strörre, gärna fler kylrum om ni ska hantera olika djurslag.
* Köp ett lättstädat golv.
* Bygg flera, gå ihop!

Om du har frågor om träffen kan du kontakta Julia Pearson på Grönt Center: julia.pearson@grontcenter.se eller ring/smsa 076-7639014.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB